Dunaföldvár

2015.07.27. 16:32

A dunaföldvári cserépkályhás, Horváth Zoltán építette a legszebb kályhát

Dunaföldvár – Horváth Zoltán dunaföldvári cserépkályhás mester készítette a legszebb kályhát a Magyarszombatfán a Nemzetközi Fazekasnapok keretében napokban megrendezett II. Országos Jótékonysági Kályhásversenyen.

L. Mészáros Irma

Így övé lett a Legszebben építőnek járó első díj, a versenyen egyébként Horváth Zoltán testvére, Horváth Attila is résztvett.

A versenyen huszonnyolc hordozható cserépkályha készült, amelyeket a Magyar Vöröskereszt közreműködésével rászoruló családokhoz juttatnak el. Apagyi Zsolt azt mondta, ezzel a rendezvénnyel szeretnék kicsit összehozni kályhás társadalmat is: – Ugyan versenynek van hirdetve, de inkább egy családi napról van szó és persze a jótékonykodásról.

Ebben az esztendőben tizenöt cserépkályha-építő mester érkezett a megmérettetésre az ország különböző településeiről. A résztvevők reggel nyolc órától szinte megállás nélkül dolgoztak, hiszen az idővel is versenyeztek. A végeredményt háromfős szakmai zsűri értékelte. A leggyorsabb kályhaépítő címet és különdíjat Simon András és fia, Simon Ernő kapta. A legszebben építő első helyezett a dunaföldvári Horváth Zoltán lett. A második helyen Rotter Géza várpalotai, a harmadikon pedig Török István szekszárdi mester végzett.

A csak nevében verseny győztesei a jutalmakkal, a kép bal szélén a dunaföldvári Horváth Zoltán, övé lett a legszebb munka

Az idei verseny abban különbözött a tavalyitól, hogy úgynevezett design kályhát is építettek. Az egyik mobil cserépkályhán egy Szász Endre-kép szerepelt, de készítettek egy applikációs kályhát és egy Swarovski kristályos egyedi kályhát is.

A testvérpár, Horváth Zoltán (b) és Horváth Attila munka közben
Fotó: amatőr felvétel

A dobogósoknak és a különdíjasnak egy kemencében használható porcelán főzőedénnyel, a szponzorokkal együttműködve minden résztvevőnek emlékplakettel, utalványokkal, kályhás alapanyag termékekkel köszönte meg jótékonysági felajánlásukat.

A verseny fővédnöke és reklámarca Pindroch Csaba színművész, aki az elmúlt évben a dunaföldvári Horváth testvérpárnál „tanulta”a mesterséget. Az idén is szemügyre vette munkájukat. Véleménye szerint a jó kályhához a szakmai tudáson és az alaposságon kívül lélek is kell. Különösen gazdag lélekre vall, ha valaki munkája eredményét nem pénzért árulja, hanem adományként adja. S így az egy rászoruló sokgyermekes család otthonát melegíti majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!