Dunaföldvár

2015.02.05. 16:10

A földvári önkéntes tűzoltók rangos elismerése

Dunaföldvár - Az év önkéntes tűzoltó egyesülete kitüntető elismerést vehették át a dunaföldváriak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság múlt héten tartott budapesti évértékelőjén dr. Bakondi György tűzoltó altábornagytól, országos főigazgatótól.

L. Mészáros Irma

Az elismerő oklevelet és a kupát Csányi Imre, a dunaföldvári egyesület parancsnoka vette át a főigazgatótól.

Mint Csányi Imre elmondta, az országban összesen 471 önkéntes tűzoltó egyesület működik, ezért igazán nagy megtiszteltetés ez a díj, amelyet az elmúlt évben adtak át először. Az 1877 óta működő egyesületben végzett magas színvonalú szakmai munkát ismerték el a díjjal a vezetők. A földváriak 2012-ben első kategóriájú tűzoltósággá váltak, 2014-ben pedig megkapták az önálló beavatkozáshoz való jogosultságot is.

A díj odaítélésben szerepet játszott az események kezelése, az egyesületi tagok képzettsége és a műszaki fejlesztések színvonala is. Az elmúlt évben negyvenhét riasztásuk volt, s ezek közül huszonhét esetben önállóan avatkoztak be. 344 munkaórát fordítottak tűzoltásra és műszaki mentésre, s 1400 órát tanfolyamokra, konferenciákon és egyéb bemutatókon való részvételre. Mindenki önként, díjazás nélkül végzi ezt a tevékenységet.

A kép a sikeres rendszerbeállító gyakorlaton készült, első sor balról Lajkó Andor (titkár), Wartig László, Kristofics László, Rácz Szabolcs, Petrovics István, Barta László, Bircsár Antal (parancsnok-helyettes), Csányi Imre (parancsnok). Második sor balról: Csiri Pál (parancsnok-helyettes), Kovács Dávid, ifj. Kovács István, Ambach Attila, Barta István, Petrovics József, Berényi József. Hiányzik Kovács István, Csányi Gergő és Viniczai Ferenc

Az egyesület tagjai közül a két legidősebb elmúlt hetvenéves: Wartig László az egyesület lelke, a mai napig aktív, Berényi József, egykori parancsnok pedig a riasztásért felelős. A többség negyven év alatti, s minden évben gyarapodik is a létszám egy-két fiatallal. Bár külön ifjúsági csoportjuk nincs, az óvodásoknak, iskolásoknak rendszeresen lehetőséget adnak a tűzoltósággal való ismerkedésre.

A harminchét fős egyesületben tizennyolc önkéntes tűzoltónak van beavatkozási képzettsége: a negyvenórás képzésen kívül kisgépkezelői, gépjárműfecskendő-kezelői, illetve tűzoltásvezetői végzettséggel rendelkeznek a tagok. Állandó híradó- és telefonügyeletet tartanak, s a riasztást követő tíz percen belül négy fővel indulnak a beavatkozásra. A parancsnok büszkén számol be az elmúlt évi fejlesztésről is. Az önkormányzat támogatásával és saját forrásból egy korszerű gépjárműfecskendőt szereztek be hétmillió forint értékben. Nagyon jó az önkormányzattal a kapcsolatuk, anyagi támogatásuk országos szinten is jónak mondható. A pályázati lehetőségeket is igyekeznek kihasználni.

A sikeres egyesület parancsnokát, Csányi Imrét egy hete megválasztották a Tolna megyei Tűzoltó Szövetség egyik alelnökévé. Így ezentúl a megyei önkéntes egyesületi tagozat tevékenységének összefogása is a feladata.

Csányi Imre a gratulációra reagálva köszönettel ismeri el a bajtársak egész éves munkáját, hiszen ezt csak csapatmunkában lehet csinálni mondja. Az egyesület tagjai nem egyszerűen hagyományápolásból végzik ezt a tevékenységet, hanem érdeklődésből, elhivatottságból. Szeretik a feladatokat. Csányi Imre minden lehetőséget kihasznál, hogy szakmailag és műszakilag megismerjék a legmodernebb eszközöket is. Ebben az évben azt tervezik, hogy egy kis csapattal ellátogatnak az ötévente megrendezendő hannoveri tűzoltó szakkiállításra.

Mind a kitüntető díj, mind az alelnöki poszt a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület minden tagjának szóló elismerés. Ezért gratulálnak sokan a helyiek az egyesület és a város közösségi oldalán, de köszöntötte őket Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke is.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!