Dunaföldvár

2015.04.23. 13:49

A dunaföldvári önkéntes tűzoltók továbbra is jogosultak az önálló beavatkozásra

Dunaföldvár - Két személyautó ütközött össze, s ráadásul kigyulladt egy ház is Dunaföldváron. Szerencsére mindezek csak egy szimuláció részei voltak.

L. Mészáros Irma

Ugyanis a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület azt az ismétlődő rendszerbe állító gyakorlatát tartotta a napokban, amely megerősíti, hogy továbbra is jogosult az önálló beavatkozási tevékenységre.

A dunaföldvári önkéntes tűzoltóknak két feladatot kellett teljesíteniük a riasztástól a beavatkozás lezárásáig. Közlekedési baleset során két autó összeütközésekor az egyik kigyulladt, a másikban pedig a roncsok közé szorult a sofőr. A kiérkező önkéntesek Petrovics István irányításával szakszerűen végezték munkájukat: a beszorult sérültet feszítő-vágó eszközökkel kiszabadították, és átadták a mentősöknek, illetve eloltották a tüzet.

A gépjárműbe beszorult sérültet feszítő-vágó eszközökkel kiszabadították, és átadták a mentősöknek.

A következőkben egy épületben keletkezett tüzet kellett eloltaniuk, és a bent talált sérülteket kimenteniük. Az egyikük súlyos gerincsérült volt. A felderítés során az áram- és gázvezetéket elzárták, az épületbe teljes védőfelszerelésben, sugár fedezete mellett, mentőköteles biztosítással hatoltak be. A biztonsági előírások pontos betartásával dolgoztak. Ennél az esetnél Bircsár Antal irányította a mentést.

Izgalmas feladat volt, de nem játék. Gyorsaság, szakszerűség, elővigyázatosság és biztonság – ezek voltak a fő kritériumok. Komoly fizikai és szellemi tevékenységet végeztek a földvári tűzoltók ezen a gyakorlaton, amelyet a paksi kirendeltség szervezett.

Csányi Imre parancsnok vette át a megyei katasztrófavédelmi igazgatótól az igazolást a gyakorlat sikeres elvégzéséről. Fotó : a szerző

A Tolna megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes és Bán Attila alezredes, tűzoltósági főfelügyelő pedig figyelte és értékelte a gyakorlatot. Figyelték a beavatkozás irányítását, a választott taktikát és a tevékenység minden egyes apró mozzanatát is.

Az igazgató szerint a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület méltó az önálló beavatkozási jogra, tagjai ezen a gyakorlaton is „megfelelt" teljesítményt nyújtottak. Ezért dr. Balázs Gábor ezredes az egyesület vezetőjének, Csányi Imrének átadta az erről szóló igazolást.

Értékelésében az igazgató kiemelte, hogy az önkénteseknél is azonos a mérce a hivatásosokkal, ezért fontos ez az évente ismétlődő gyakorlat. A földváriak műszaki felszereltsége, magas szintű szakmai tudása, végzettsége, illetve ez a gyakorlat és az együttműködési képességük is azt bizonyította, hogy magas színvonalon végzik önkéntes tevékenységüket. – Büszke vagyok munkájára, s megbecsüléssel tekinthet önökre a város is – mondta.

2014 májusában Tolna megyében egyedüliként kapták meg az önálló beavatkozási jogot, sem Fejér, sem Bács-Kiskun megyében egyetlen önkéntes tűzoltó egyesületnek nem volt ilyen hatásköre egészen most áprilisig. Fejérben elsejétől a pázmándi önkéntes tűzoltók lettek az elsők. A sikeres gyakorlatot követően továbbra is így működhetnek. Nem véletlenül kapták meg a 2014. év önkéntes egyesülete kitüntető címet.

A gyakorlatot megelőző napon tartották az egyesület közgyűlését, amelyen Csányi Imre beszámolója után elfogadták a 2015. év költségvetését, a közhasznúsági jelentést, s felvettek három új tagot is.

Az egyesület az önkormányzattól jelentős támogatást kap, így az 1877 óta működő sikeres egyesületnek nincsenek sem anyagi, sem utánpótlás gondjai A remek közösség tagjai több generációhoz tartoznak, apák-fiúk és testvérek is részt vesznek a munkában.

Kovács István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!