Dunaföldvár

2014.07.21. 17:20

40 fiatal egy török kori hőstörténet körül

Dunaföldvár - Egy török kori földvári történethez, a fekete kötény legendájához kapcsolódik az az ingyenes program, amelynek a záró táborát tartották nemrégiben Dunaföldváron.

L. Mészáros Irma

Egy pályázat támogatásával az egész éves szakköri tevékenységet követően négy szekcióban összesen negyvennégy fiatal dolgozott a művelődési házban, illetve a várudvaron található ispánházban.

A színjátszó csoport foglalkozásait Pataki Dezső, a művelődési központ igazgatója vezette, de a vendégként meghívott Polgár Lilla, a Bartók Kamaraszínház tagja is beavatta a színészmesterség titkaiba a résztvevőket, hogy megjeleníthessék Dunaföldvár török kori hős asszonyainak történetét.

A grafika szakkörbe jelentkezők Bakos András grafikus művésztanártól leshették el a rézkarc megalkotásának fogásait. Igényes, szép munkák születtek.

Komiszár Karola, Jakab Szabina és Magyari Rebeka a tábor résztvevői (Fotó: Huszár Boglárka)

A kézművesek a hagyományos népi kézműves tevékenységek, a bőrözés, agyagozás, csuhézás alaptechnikáját sajátították el Varró Katalintól és Hegedűsné Katona Klárától. S hogy a tábori élmények, események képben, szóban és írásban is megörökítődjenek, arról a Part Oldalak Kulturális Egylet vezette sajtószakkör tagjai gondoskodtak. A résztvevők segítségére volt Szer Noémi, a művelődési központ munkatársa, valamint a Dunaföldvár TV, a Fortuna Rádió, Nyulasi Zsolt, a dunaújvárosi online újság főszerkesztője és Huszár Boglárka, a Szeretlek Magyarország médiacsoport fotósa.

A fiatalok már tudják, hogy miért fekete a földvári kötény. Mert hajdanán az asszonyok feketére festették a bodza levével. A legenda szerint ugyanis amikor a földvári asszonyok a török agának rimánkodtak, hogy engedje el a gályára terelt lányaikat, a török aga azt válaszolta:

- Majd ha a fehér kötényük feketévé válik!

A történelmi legendát a város egykori neves tanítónője, Berze-Nagy Ilona A lábuk nyomát elmosta a víz című ifjúsági regényébe is beépítette, de a legendához kapcsolódnak a várban szervezett hőspróbák is.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!