Dunaföldvár

2016.08.30. 17:15

A földvári kakaspörkölt diadala

Székelyföld/Dunaföldvár - Ötvennégy fős dunaföldvári küldöttség járt Székelyföld legészakibb településén, Borszéken a közelmúltban, hiszen a XX. jubileumi Borszéki napok rendezvényeire meghívást kapott a nyolc testvérváros, köztük Dunaföldvár is.

L. Mészáros Irma

Dunaföldvár városát Horváth Zsolt polgármester, Jákli Viktor önkormányzati képviselő és Ambrus György, a testület városfejlesztési-idegenforgalmi-mezőgazdasági bizottságának tagja, valamint az Ördögszekér Táncegyesület csoportja képviselte.

A kulturális programokon az Appelshoffer János vezette táncosok igényes, szép koreográfiával, fergeteges produkcióval két alkalommal is felléptek, és nagy sikert arattak.

A közönség vastapssal jutalmazta a nemzetközi színtéren is elismert Ördögszekér alkalmi műsorát Borszéken
Fotó: Csatlós János

Egyetlen testvérvárosként a földváriak vettek részt a borszéki főzőversenyen, ahol különdíjasok lettek a kakaspörkölttel, amelyet földvári alapanyagokból, húsz kiló kakashúsból Kövics Sándor főzött. Az idei Borszéki napok ünnepi hangulatát erősítette, hogy arra is emlékeztek, hogy 210 éve alapították a híres borvízpalackozó üzem elődjét. S örömteli az is, hogy a nagy múltú városban újraindul a fürdőberuházás, amelynek eredményeként újra eredeti fényét nyerheti vissza a gyógyvizeiről híres város. Borszék a Kárpát-medence egyedi túraparadicsoma is, s tréfásan hirdetik: ott még a medve is borvizet iszik.

A két település között 2013 novembere, azaz a testvérvárosi egyezmény aláírása óta aktív a kapcsolat. Sok a közös vonás és hasonlóak a feladatok, a problémák. Ahogy annak idején elhangzott, szinte ikertestvér Borszék és Dunaföldvár.

Ezért is örültek a földváriak, hogy a magyar közösség megtartotta erejét a helyhatósági választásokon, és ismét Mik Józsefet választották polgármesternek - nyilatkozta Horváth Zsolt.

Így bizonyára a jó kapcsolat tovább folytatódik, s nemcsak delegációk, művészeti csoportok részvételével, hanem gazdasági befektetők és turisztikai csoportok közreműködésével is. Remélhetően e törekvések által is erősödik majd a testvértelepülések közötti kötelék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!