Dunaföldvár

2015.07.07. 14:58

Hegedűs a háztetőn a színpadon

Dunaföldvár - A Földvári Nyári Esték harmadik előadása július 11-én 21 órakor a Hegedűs a háztetőn című klasszikus musical, amelyet több mint öt évtizede sikerrel játszanak a világ színpadain.

L. Mészáros Irma

Az 1964-ben a New York-i Broadwayn bemutatott darab Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című novellafüzéréből készült. Azóta sok százezren látták a világon, de nagyon népszerű lett Magyarországon is. Talán a földvári nézők között is akad, aki most felidézi Bessenyei Ferenc felejthetetlen alakítását a Fővárosi Operettszínházban, vagy legutóbb Hegedűs D. Gézáét a Vígszínházban. Természetesen film is készült a darabból.

S aki egyszer látta, nem felejti el a kis ukrán faluban, Anatevkában élő Tevjét, a szegény ortodox zsidó tejesembert és a darabban felcsendülő, már slágerekké vált dalokat.

Chagall, a világhírű festőművész álmodta meg a szakállas hegedűs figuráját, aki egy kis falu házai fölé emelkedve muzsikálja el közössége álmait, szenvedéseit, megaláztatásait és teremt átjárást ég és föld között.

A darab főszereplője, Tevje számára mindennél fontosabb a hagyományok ápolása, ez határozza meg mindennapjait, s ezért kerül összetűzésbe öt lányával, akik a házasságközvetítő tanácsai helyett a szívükre hallgatnak. De a falu lakóinak életébe beleszól a politika: kitelepítések, pogromok, erőszakos cselekmények. Tevje azt hiszi, üzletet tud kötni az Úrral. Vajon van remény?

A darabban hagyomány és modernség, többség és kisebbség, valóság és vágyak ütköznek. Olyan kérdések vetődnek fel, amelyek mindig, vagy egyre inkább aktuálisak mindennapjainkban is.

A világhírű Brodway-musical nagy erővel szól a kisebbségi lét terheiről, a hagyományok erejéről, de önironikus lírával fogalmazza meg az esendőségeket. Szeretettel szól az emberről.

Derű, az élet végtelen szeretete árad a történetből és a dalokból, melyeket a nemzetközi hírű Budapest Klezmer Band játszik élőben, a játék szerves részeseként.

A darabot Vándorfi László rendezésében, Krámer György koreográfiájával a Pannon Várszínház társulata mutatja be a dunaföldvári várudvar szabadtéri színpadán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!