Dunaföldvár

2015.02.05. 16:10

A lányok, asszonyok újra beültek az iskolapadba

Dunaföldvár - Tizenöt regisztrált munkanélküli lány és asszony ült ismét iskolapadba a dunaföldvári szakiskolában.

L. Mészáros Irma

A téli közfoglalkoztatási program keretében egy pályázat finanszírozásával december 15-én indult a tanfolyam, amelynek keretében a hallgatók textiltermék-összeállító szakképzésen vesznek részt.

A dombóvári Esterházy Miklós Szakképző Iskola szervezésében három modul keretében háromszáz órában tanulják a női szabó szakképesítés egy részét. A tanfolyam végén március közepén OKJ-s részszakképesítést adó szakmai vizsgát tesznek a résztvevők. A harminc ötven év körüli résztvevőket a munkaügyi központ irányította a programba. Egy felnőttképzési szerződéssel a jelöltek vállalták a tanulást, s amennyiben önhibájukból húsz százaléknál többet hiányoznak vagy kimaradnak, vissza kell fizetniük a képzés költségét, s másfél évig nem kaphatnak semmiféle juttatást.

- Eddig egy diák adta föl, a többiek nagy igyekezettel próbálják elsajátítani a szakmát - mondja Csizmadiáné Mihálovics Magdolna a tagintézmény-vezető helyettes. A Magyar László Szakiskolában naponta tartott foglalkozásokon elméleti és gyakorlati ismereteket szereznek: ruhaipari anyagvizsgálatot és gyártmánytervezést és textiltermékek-összeállítást tanulnak négy pedagógustól és szakoktatótól. A jól felszerelt tanműhelyben tanulják a varrást olyanok, akiknek a többsége korábban még nem ült varrógép mellett. - Örülünk, hogy itt lehetünk és nem az utcán, s utána talán munkát is kapunk - mondja egyikük. Tóth Józsefné szakoktató türelme, kedvessége sokat segít. Csak ritkán szakad el nála a cérna - jegyzi meg a másik asszony - stílusosan - a jó hangulatú csoportban.

Az elméletet nagyon nehéznek tartják. Most úgy érzik, nem tudják letenni a vizsgát. Még van hat hetük, majd minden összeáll - biztatgatja az aggódókat Mihálovics Magdolna, aki gondoskodó figyelemmel követi az asszonyok munkáját és problémáit is.

Az iskolának van tapasztalata a felnőttképzésben. Tavaly az alapkompetencia-fejlesztési programban huszonnégyen vettek részt, a település-karbantartó képzésben tizenketten kaptak részszakképesítést. A téli közfoglalkoztatás keretében uniós támogatással országosan 28 500 közfoglalkoztatott oktatása kezdődött 160 képzési irányon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!