Dunaföldvár

2015.01.29. 18:05

A magyar kultúra ünnepén átadták a Dunaföldvár Kultúrájáért és az Év Mecénása díjakat

Dunaföldvár - Szép estével ünnepelték a magyar kultúra napját múlt héten, a művelődési ház színháztermében.

L. Mészáros Irma

Elsőként Sinkovits Imre zengzetes hangján szólalt meg minden magyar ember legszebb költeménye, Kölcsey Ferenc Himnusza. Mint dr. Saly István a Tolna megyei Értéktár Bizottság elnöke beszédében felidézte: a rendszerváltás kezdetén Pozsgay Imre és társai a Szatmárcsekén tett látogatáskor kezdeményezték ezt a tisztelgést a Himnusz és szerzője, illetve a magyar nyelv és kultúra előtt, mintegy odafintorogva az aczéli kultúrpolitikának.

- A magyar kultúra napját Isten áldásával nyitjuk meg - tette hozzá, s azt is megjegyezte, hogy a magyar kultúra semmi lenne Radnóti Miklós és Kertész Imre, Rácz Aladár és mások nélkül. Ez a nemzet sokat tett hozzá az egyetemes világ kultúrájához. Büszkék lehetünk erre, s nyelvünkre is, s mindazokra, akik hozzájárulnak egy szűkebb közösség kultúrájához.

A Duna-parti kisvárosban minden évben a magyar kultúra napi ünnepségen adják át a Dunaföldvár Kultúrájáért és az Év Mecénása díjakat, amelyeket a Dunaföldvár Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma, illetve a Városi Művelődési Központ hozott létre, ezzel mondva köszönetet mindazoknak akik meghatározó szerepet játszanak a város kulturális életében, s támogatják a kultúra terjesztését.

A Dunaföldvár Kultúrájáért Díj idei kitüntetettjei: Csepeli István fafaragó népi iparművész, a Népművészet Mestere és az Ördögszekér Táncegyesület.

A hetvenéves Csepeli István kiemelkedő, országosan is elismert életművét és a helyi közösségért végzett maradandó kulturális munkáját értékelték ezzel a díjjal. A Népművészet Mestere cím, a Kapoli-díj, a Babits-díj, a Kodály Zoltán-díj szakmai kitüntetések, illetve a Dunaföldvár Díszpolgára cím mellett ez az elismerés a több mint négy évtizede a város értékeinek megőrzésén és megteremtésén munkálkodó alkotónak szól. Csepeli István mindig kritikusan nézi a világot, s olyan közösségben érzi otthon magát, ahol a természeti érték és a teremtett, épített kultúra harmóniában van egymással.

A tízéves Ördögszekér Táncegyesület a néptánchagyományok felelevenítéséért és a közösségteremtő erejéért kapta a díjat. Az Ördögszekér Táncegyesületben gyermek-, ifjúsági- és felnőtt csoporttal is foglalkozó táncszakemberek, Appelshoffer János és Appelshofferné Rabóczki Anikó sokat tettek azért, hogy a magyar tánckultúrát megismerjék a fiatalok, s felelevenítsék a földvári hagyományokat is. A városi rendezvényeken, a külföldi, testvérvárosi fellépéseken, önálló estjeiken, az általuk szervezett táncházakban, tánctáborokban sok ember kapott életre szóló élményt és irányt. A tánccsoport nemrég megmérette magát a Martin György Néptáncszövetség rangos országos versenyén, s minősített tánccsoport címet kapott.

A minőségi fejlődés egyértelmű. A földvári fiatalokról elismerően szólt korábban Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus is. Appelshoffer János hangsúlyozta, hogy e díj minden táncosé, s szerinte az elismerés hozadéka az lehet, hogy a táncegyesület tagjai elhiszik, hogy az, amit tíz év alatt csináltak, nem kettőjük érdeme, hanem mindenkié. Tehetséges, kreatív emberek tudnak létrehozni valami fontosat. Ilyen volt a rendkívül magas színvonalú Mátkatánc táncszínházi produkció, amely egy török kori földvári legendát jelenített meg a várszínpadon. Nagyszabású terveik vannak: a régi földvári lakodalom szép szertartásait, szokásait szeretnék feléleszteni és megmutatni a Gyimesekben látott módon, azaz nem színházi produkcióként.

Az Év Mecénásai: dr. András Ferenc a Part-Oldalak Kulturális Egylet vezetője és Strasszer Andrea, a Fortuna Rádió ügyvezetője

A Dunaföldvár Kultúrájáért díjat Csepeli István népi iparművész és az Ördögszekér Táncegyesület nevében annak vezetője, Appelshoffer János vehette át

Az Év Mecénása díjat 2010 óta ítélik oda olyan vállalkozásoknak, amelyek nyereségükből juttatnak a kultúra, a szellem építésére is, olyan szervezeteknek, amelyek segítik a kultúra terjesztését. A 2015. évi elismeréssel a Művelődési Központ médiatámogatói közül a paksi Fortuna Rádiót és a dunaföldvári Part-Oldalak Kulturális Egyletet ismerték el. A húsz éve működő Fortuna kereskedelmi rádió ügyvezetője Strasszer Andrea elmondta, hogy a lokalitás a fő elvük, s mivel hallgatóik nem csak paksiak, fontos számukra, hogy a földvári kulturális eseményekről is hírt adjanak.

Dr. András Ferenc, a Part-Oldalak Kulturális Egylet vezetője azt emelte ki, hogy ők nem pénzzel, hanem szellemi tőkével tudnak hozzájárulni a város kulturális életéhez.

Közösség, hagyomány, tehetség és alkotás ezek a szavak kapcsolódtak a magyar kultúra napi rendezvényhez, s ezt erősítették azok a fiatal muzsikusok, akik a műsor második felében szerepeltek: Magyar Valentin zongorista, a Virtuózok versenyzője, valamint a dunaföldvári gyökerekkel is rendelkező Bán Annamária és Bán Máté fuvolaművészek.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!