Dunaföldvár

2016.04.27. 12:20

A névadóra emlékeztek a helyi könyvtárosok

Dunaföldvár - Április 18-án, Berze-Nagy Ilona tanítónő, azaz a földváriak által jól ismert és elismert Ilus néni születésnapján a sírjánál tisztelegtek a nevét viselő könyvtár munkatársai: Cseharovszky Renáta, Huszka Rózsa és Bertalanné Bóka Zsuzsanna.

L. Mészáros Irma

Berze-Nagy Ilona 1892-ben született, és száz évet élt. 1920-ban került Dunaföldvárra úgy, hogy maga kérte az áthelyezését az elcsatolt burgenlandi Pásztorházáról. Tanító, néprajzi gyűjtő, igazi népművelő és író- színműíró is volt, s tagja az Országos Néprajzi Társaságnak és a Gárdonyi Társaságnak.

Cseharovszky Renáta, Huszka Rózsa, valamint Bertalanné Bóka Zsuzsanna Ilus néni sírjánál tisztelegett születésnapja alkalmából Fotó: amatőr felvétel

1929-ben mutatták be a Muhi virágai című négyfelvonásos drámáját, melynek szereplői között ott volt Sárdy János földvári kántortanító is. Ilus néni őrizte meg Földvár szép törökkori legendáját, a Fekete kötény mondáját. Legnagyobb irodalmi sikere a Lábuk nyomát elmosta a víz című ifjúsági regény. A könyvtár, amely 2004-ben vette fel Berze-Nagy Ilona nevét - őrzi emlékét, kéziratait, könyveit, kézimunkáit, tárgyait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!