Dunaföldvár

2015.03.16. 06:30

A homeopátiás orvoslás nem a hagyományos ellen van

Dunaföldvár - A homeopátiáról tartott előadást az érdeklődőknek dr. Földi Ágnes rácalmási gyermekgyógyász-homeopátiás orvos a helyi Művelődési Központban.

L. Mészáros Irma

Ez volt az első találkozásuk, de a témából sorozatot terveznek.

A program magánkezdeményezésre jött létre, a művelődési ház díj nélkül bocsátotta a termet rendelkezésre. A szervező a háromgyermekes Czompóné Bálint Bernadett, aki hét évvel ezelőtt az egyik kistérségi újságban olvasta a doktornő cikkeit, s ezek keltették fel figyelmét a homeopátia iránt. Később az évek során három kisgyermekével a doktornő pácienseként megtapasztalta, hogy mily csodás gyógymód ez, s nem csak a gyerekeknek.

- Kisimul az idegrendszer - mondja, s ráadásul megtanít jobban odafigyelni a gyermekre, a társra és önmagunkra. A homeopátiában az a csodálatos, hogy nemcsak a fizikai testet képes gyógyítani, hanem a lelket, a szellemet is - teszi még hozzá.

Dr. Földi Ágnes rácalmási gyermekgyógyász-homeopátiás orvos az orvosokat is tanítja a CEDH Homeopátiás Oktató Szervezetnél

Az előadássorozat megszervezésére azért vállalkozott, hogy kisgyermekes barátai, ismerősei, többek között a baba-mama klub tagjai is igazán jó szakembertől halljanak a homeopátiáról.

Dr. Földi Ágnest elhivatottsága, segítőkészsége, empátiája és a gyógymódja alapján meggyőződéssel hívta a szervező Dunaföldvárra. A doktornő meg örömmel vállalta, hiszen a városba vezetnek gyökerei. Mindezt meghatódottsággal mesélte el hallgatóinak.

Dr. Földi Ágnes a Pécsi Orvostudományi Egyetemen végzett, csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos, homeopátiás orvos. Ma a CEDH Homeopátiás Oktató Szervezetnél orvosokat is tanít.

Előadása elején röviden a homeopátia történetébe és a szerek elkészítésének folyamatába avatta be a hallgatóit, majd kiemelte, hogy ez a gyógymód az embert fizikai, szellemei, társkapcsolati és genetikai egységben szemléli. Ez terápia. A diagnózis a hagyományos orvoslással történik, de több és tán szokatlan kérdést is feltesz a betegnek, vagy a hozzátartozónak. Bizton állítja, hogy a fizikai panaszok mögött lelki okok húzódnak meg.

Sokan azzal érvelnek, hogy a homeopátiában hinni kell. Bár az egyik jelenlévő hajdani szkeptikus saját példájával cáfolta ezt. A doktornő egy ló gyógyulásának példáját is felhozta bizonyítékként. A homeopátiás szerek hatottak, pedig a ló nem hitt a szelíd gyógymódban.

Az első dunaföldvári előadáson a légúti megbetegedésekre fókuszált az előadó. Mivel a betegségek kifejlődése folyamat, kiemelte, hogy a homeopátiás szereknek szerepe lehet a megelőzésben, a tünetek enyhítésében és a gyógyításban. Bemutatta a szereket, használatuk módját. Felhívta a figyelmet, hogy a homeopátiás golyókat nem szabad kézzel érinteni, ne tartsuk elektroszmogban, például mikrohullámú sütő közelében, illetve hogy a beszedés előtt és után legalább húsz perccel ne igyunk vizet, kávét. Bemutatta azokat a szereket, amelyek a légúti betegségek különböző fajtáinál használhatók, de azt is felsorolta, melyek azok az esetek, amikor azonnal orvoshoz kell fordulni, s amikor az antibiotikum elkerülhetetlen.

A szervező is kiemelte, hogy a program sem a hagyományos orvoslás ellen, inkább a szelíd gyógymód mellett érvel. A hallgatók között ültek fiatal anyukák, többunokás nagymamák, de eljött gyermekorvos és gyógyszerész, védőnő és pedagógus is. Dr. Földi Ágnes kedves és empatikus személyiségével, széles ismereteivel elnyerte a jelenlévők tetszését és bizalmát. Ahogy egyikük véleményként megfogalmazta: Hasznos és használható tanácsokat adott a doktornő, aki nincs a gyógyszeres orvoslás ellen se, ha erre van szükség. Szemlélete gyermek és emberközpontú, s ez manapság nagy érték az egészségügyben is.

A következő, áprilisi előadás témájául a jelenlévők kívánságára a bőrproblémák és allergiák homeopátiás kezelését választották.

Én személy szerint szkeptikus vagyok a homeopátiás szerekkel szemben. Nem tudom felfogni: ha nincs benne hatóanyag, akkor vajon mitől gyógyulok meg?! De valahogyan, valamitől mégis működik a dolog, mert többen is állítják - a szerkesztőségben is - hogy a családjukban használják ezeket a készítményeket, hatásosan. Ezután már nem szóltam semmit, átballagtam a patikába és megvettem amit a feleségem kért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!