Dunaföldvár

2015.04.26. 12:49

A turizmusra is jó hatással lesz a Dunaföldvár-Solt közötti kerékpárút

Jól haladnak a Dunaföldvár-Solt közötti kerékpárút építésének munkálatai, a majálisra már használható lesz a Kis-Dunáig tartó szakasz, ígéri a kivitelező.

L. Mészáros Irma

A dunaföldvári Beszédes József Duna-híd keleti hídfője és Solt központja között az egykori vasúti pálya helyén végre megszülethet az az út, amelyről nem csak a két település lakói, a kerékpáros szakosztályok tagjai, avagy a Kis-Dunára járó horgászok régóta álmodoztak. Kiszli László, a kivitelező Soltút Kft ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy április elejére a munka hatvan százalékát elvégezték. Elkészült az útalap, s a két híd közötti szakaszon már leterítették az aszfaltot.

A kívülálló számára a leglátványosabb és legizgalmasabb a Kis-Dunán átívelő, eddig lezárt vasúti híd alkalmassá tétele a kerékpáros forgalomra. Erős faszerkezet került rá, korláttal és stabil fa járófelülettel esztétikailag is szép úton hajthatunk majd át a Kis-Dunán. (Kár, hogy a híd felületének lefestése nem szerepel a tervekben, pedig ráfért volna. 1982-ben mázolták utoljára.) Kiszli László ígéri, hogy május elsejére ezzel a szakasszal teljesen elkészülnek, s ezt a vendégek már használhatják a Horgásztanyán rendezendő majálisra jövet-menet. A Solt belvárosáig vezető úton folytatódik a munka. Szerencsére sem az időjárás, sem más probléma nem nehezítette az építők munkáját. Így a tervezett május végi átadásra végeznek.

Kiszli László, a kivitelező cég ügyvezetője mögött az egykori vasúti híd, amelyre stabil, esztétikailag is szép faszerkezet kerül (Fotó: a szerző)

Lapunk szeptember végén, az alapkőletételkor beszámolt arról: a fejlesztési tárca kétszáz millió forintos uniós és hazai forrással támogatja a beruházást. A két érintett város pedig fele-fele arányban fizeti az önrészt, s vállalja az út karbantartását is. A Duna-híd felújításakor 2001-ben már elkészült a kerékpárosok részére egy külön sáv, s a földvári oldalon a felhajtó is, de eddig nem volt folytatása az 52-es főút mellett. Ennek megépülésével bizonyára a turizmus fejlődésére is lehet számítani, hiszen a kormányzat tervei szerint a következő hat-hét évben megvalósuló program eredményeként európai kerékpárút-folyosó nyílik meg.

Az elhelyezendő információs táblák a környék látnivalóira is felhívják a figyelmet: a két település templomaira, múzeumaira, pincefaluira, a dunaföldvári Várra, a Kálváriára, vagy a kis-dunai horgásztanyára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!