Dunaföldvár

2014.06.11. 13:30

Palotainé Kali Gabriella az átélt traumáról, a megbocsátásról

Dunaföldvár - Június 2-án Sára Sándor Memento című filmjének különleges bemutatója volt a Lipták Tamás vezette dunaföldvári Kertbarátok Klubjának szervezésében.

L. Mészáros Irma

A dokumentumfilmet a földváriakkal, azaz földijeivel együtt végignézte a film főszereplője, a 83 éves Palotainé Kali Gabriella, aki az 1944-ben egy Baracs közeli tanyán átélt borzalmakról, családja tragédiáiról beszélt.

A Sorsom Sorsunk című visszaemlékezését még 2005-ben Mezey Katalin adta Sára Sándor kezébe. Folytatásként megszületett ez a megrázó film, amelyben gyakran elhangzik Dunaföldvár neve. A nézőtéren ott ült Kali Gabriella néhány osztálytársa, többek között Gallai Sándor, aki a dokumentumfilm dunaföldvári bemutatását szorgalmazta.

A vetítést követő csend után Gabi néni beszélt a trauma feldolgozásáról, a megbocsátásról, s a meghatódott nézők kérdéseire is válaszolt.

- Szívszorító, ugyanakkor lélekemelő, tanulságos történetet láthattunk, hallhattunk - mondja Szászvári Józsefné nyugdíjas történelemtanár, akinek szintén nagy szerepe volt abban, hogy Kali Gabriellával Dunaföldváron személyesen találkozhattak azok is, akiknek szülei jól ismerték őt.

Nagy élmény volt hallgatni ezt az erős kisugárzású asszonyt. Sokat tanultunk tőle: Ne legyen bennünk bosszú, harag, gyűlölet. Megbocsátottam, de felejteni nem lehet, nem szabad! mondta mintegy összegzésképpen Palotainé Kali Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!