Dunaföldvár

2017.01.23. 17:01

Akik sokat tettek a városért - A Löfan Mazsorettcsoport és Fafka Júlia vehette át a díjat

Dunaföldvár - Január 21-én, a magyar kultúra napjának előestéjén elismeréseket adtak át a művelődési központban, és méltó ünnepi programmal fogadták a helyieket.

L. Mészáros Irma

A magyar identitás legszebb kifejezését jelentő Himnusz születésnapján először Sinkovits Imre nagyszerű előadásában hallgathatták meg Kölcsey megrázóan szép költeményét. Majd dr. András Ferenc filozófus, a Pannon Egyetem adjunktusa tartott rövid ünnepi beszédet.

A Dunaföldvár Kultúrájáért Alapítvány vezetője, Pataki Dezső a Löfan Mazsorettcsoportot képviselő Béres Barbarával

Dr. András Ferenc nem a messziről jött ember tekintélyével szólt, hiszen dunaföldvári. Szavaival sajátos, filozófusi megközelítésben, rendkívül logikusan és élvezetesen mutatta be a colere, azaz művelni igéből származó kultúra szó eredetét. A mű-vészet, a mű-alkotás, a mű-velt szavainkhoz kapcsolódva kiemelte: MŰ az, ami azért van, mert mi úgy akarjuk, hogy legyen. Mindaz, ami nincs a természetben, amiről gondoskodni kell. A mű, a kultúra csak személyes tevékenységgel, egyének által jön létre. Az egyén felelős a saját kultúrájáért, akár az otthoni szoba rendjéről, akár az elkészített ételről, akár más alkotásról van szó. Dunaföldvárt is a helyiek teszik olyanná, amilyen - zárta gondolatait.

 

A magyar kultúra napja ezért az elismerés ideje is - adta át a szót a Dunaföldvár Kultúrájáért Alapítvány vezetőjének, Pataki Dezsőnek, aki először a lakossági kezdeményezésre született új kitüntetést, a Dunaföldvár Kultúrájáért Ifjúsági Díjat adta át a Fölszállott a páva fiatal népdalénekesének, Fafka Júliának. A méltatásban a 2004-es születésű gimnazista diák tekintélyes szakmai sikereit, a népdaléneklési versenyek országos eredményeit sorolta. (A közelmúltban lapunk is közölt portrét Fafka Júliáról.)

A Dunaföldvár Kultúrájáért Díjat az olvasóink előtt szintén nem ismeretlen Löfan Mazsorettcsoport kapta. Az elismerést Béres Barbara művészeti vezető vette át. A húsz évvel ezelőtt Kiszliné Kristofics Szilvia által létrehozott csoport először a város és a megye igazi színfoltjává fejlődött, majd a magyar mazsorett-bajnokságon minden korcsoportban induló és magyar bajnokokat nevelő egyesületté vált, sőt Európa-bajnokságon is a dobogó legfelső fokára állhattak. Rendszeresen és sikeresen lépnek fel hazai és külföldi fesztiválokon, rendezvényeken. Dunaföldváron jelenleg négy korcsoportban hatvanöt lány foglalkozik mazsorettel az óvodásoktól az egyetemistákig.

A lakossági kezdeményezésre született új kitüntetést, a Dunaföldvár Kultúrájáért Ifjúsági Díjat Fafka Júlia vehette át
Fotó: Zsedrovits Enikő

A Huszárikné Egervári Éva vezetésével működő s folyton megújuló csoportokban ma már edzőként közreműködnek a korábbi versenyzők is. A sikerhez a mozgás megszerettetése, kemény munka, komoly szertechnikai tudás, jó koreográfia és esztétikus megjelenés és jelentős városi, illetve szülői támogatás kell - vallják.

Az Év mecénása díjat a Dunaföldvár Kultúrájáért Egyesület a Kemi-Ker Kft.-nek ítélte. Az elismerést egy későbbi időpontban kapja meg Márton Zoltán, a cég ügyvezetője.

A díjátadások után a jelenlévők Pápai Erika Jászai-díjas színművész Szavak és hangok című szép műsorát élvezhették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!