Dunaföldvár

2016.01.20. 16:19

Áttört csodák – Földváron

Dunaföldvár – Áttört csodák címmel február végéig látogatható szép kiállítás nyílt a dunaföldvári Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtárban.

L. Mészáros Irma

„Úgy vélem, a csipke a valaha készült egyik legszebb utánzata a természet fantáziájának; a csipke mindig felidézi számomra azokat az egyedülálló tervezéseket, melyeknél a fák ágai és levelei hímezik az égboltot, és nem hiszem, hogy az emberi lélek bármely találmánya kecsesebb vagy pontosabb eredetű lehetne” – idézte Coco Chanel szavait a könyvtár vezetője Bertalanné Bóka Zsuzsanna a tárlat megnyitóján. A kiállítás tárgyai Tamási Józsefné gyűjteményéből valók. Ahogy a dunaföldvári gyűjtő mondja, több mint húsz évvel ezelőtt látta meg Karcagon a Móga-csipkét, amelyet egy idős asszony készített. Először csak a lakását akarta díszíteni az áttört csodákkal, aztán a szerelmese lett. Örül, hogy megmutathatja, hogy milyen szép a világ, ahol ilyen gyönyörűségek születnek.

A megnyitó résztvevőit Soós Margit, a csipkekészítés igazi értője, az erdélyi származású, Dunaföldváron élő és alkotó népi iparművész avatta be a Móga-csipke titkaiba – szavakban és bemutatóval is.Soós Margit elmondta, hogy ennek a vert csipkefajtának a kialakulása a 20. századi iparművészhez, Mógáné Reguly Margithoz köthető, aki a Magyar Iparművészeti Iskola elvégzése után Brüsszelben tanulmányozta a csipkekészítést, majd a harmincas években megálmodta s megteremtette Karcagon a csipketelepet. Az új stílusú csipke motívumkincsébe bekapcsolta a magyar népi kultúra formavilágának elemeit is. A terítőkön egymásba fonódó virágcsokrok, tulipán és gránátalma – motívumok, indák, finom vonalvezetés látható. Az iparművész által létrehozott mintarajzok és mintakartonok alapján az alföldi asszonyok otthon készítették a kézimunkákat. A Móga-csipke védett. Az aranyhoz hasonlították az értékét. Az elkészült darabok többségükben külföldre kerültek. Vertek terítőket s egyéb lakásdíszeket, de készültek a viseletekhez szélcsipkék, sőt vastagabb fonalból ágyterítők és függönyök is. Ma már csak kevesen végzik ezt az alkotómunkát.– Mintha a vonat ablakán lévő jégvirágot látnám – mondja a kiállítás szép terítőiben gyönyörködve Perémi Erzsébet nyugdíjas zenetanár.Igen, mert a természet és az emberi lélek találmánya ilyen csodálatosan összefonódik. Különleges élményben lesz részük azoknak, akik megnézik a tárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!