Dunaföldvár

2016.10.07. 17:35

Emlékeztek a magyar történelem hőskölteményére

Dunaföldvár - A Fehérvári utcai temető hősi parcellájában, Falböck Róbert hadnagy sírja közelében tisztelegtek október hatodikán az aradiak emléke előtt.

L. Mészáros Irma

Az általános iskola és a gimnázium diákjai versekben, dalokban idézték meg az aradi tizenhárom hősiességét és tragédiáját, a hazához való kötődés mélységét.

Az önkormányzat nevében dr. Süveges Árpádné alpolgármester és dr. Hallai Róbert képviselő koszorúzott
Fotó: L. Mészáros Irma

Tisztelegtek és emlékeztek. Ünnepi beszédével Bognár Zoltán nyugdíjas gimnáziumi tanár a gyásznapon nemcsak fejet hajtott az áldozatok előtt, de emlékezett a magyar történelem hőskölteményére, 1848-49 lelkes, felívelő, csillogó szemű történetére is. Megidézte a kiemelkedő személyiségeket és a névtelen mesebeli hősöket. Kiemelte, hogy az ország nagy egyéniségei között 48 előtt és után is voltak nézetkülönbségek, de a forró napokban, hónapokban megtalálták a legkisebb közös többszöröst. Így egy új, egyre demokratikusabb, egyre liberálisabb polgári Magyarországot hoztak létre. Ezt tiporta el az orosz- osztrák hatalom, s a legázolt Magyarországért Európában elmorzsoltak egy pár könnycseppet - mondta. A nemzeti gyásznapon az időjárás is 1848/49 végét siratta.

A megemlékezés végén a város önkormányzatának, intézményeinek, pártjainak képviselői és magánszemélyek koszorút és mécsest helyeztek el a dunaföldvári születésű Falböck hadnagy sírjánál, aki Világosig harcolt, majd sebesülten hazaérkezvén, még aznap éjjel, 1849. szeptember 12-én meghalt. Mindössze tizenkilenc éves volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!