Dunaföldvár

2014.09.21. 17:45

Áder János köztársasági elnök is üdvözletét küldte a horgászegyesület ünnepségére

Dunaföldvár - Egész napos rendezvényt tartott a felújított horgásztanya hivatalos átadásához és avatásához kapcsolódva szombaton a Dunaföldvári Sporthorgászok Egyesülete.

L. Mészáros Irma

A programokat abból az alkalomból szervezték, hogy a pályázaton nyert több mint 20 millió forintból és négy millió forint saját erőből, valamint hetven-nyolcvan ember sok-sok társadalmi munkájával megújult, megszépült az 1956-ban épült horgásztanya a festői solti Kis-Duna partján. Az 1946-ban alapított egyesület az ünnepet dr. Nagy Sándornak, az egyesület egykori elnökének 95. születésnapján tartotta. A szalagátvágás előtt Nagy Sándor két lánya, Zsuzsa és Zsóka koszorút helyezett el a horgásztanyai emléktáblán.

Kiss Lajos Csaba, az egyesület 2011-ben megválasztott elnöke megnyitójában kiemelte, hogy a programjában ígért felújítást sikerül elvégezni. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán együttesen indult a Közép-Duna térség négy egyesülete: a solti, a bölcskei, a madocsai és a dunaföldvári. Ez az összefogás ötven milliót hozott az egyesületeknek.

Dr. Szűcs Lajos (balra) mellett az elnök, Kiss Lajos Csaba

Ezt az összefogást és a szervezetek egységes működését emelte ki a rendezvényen jelen lévő dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, a Pest megyei közgyűlés elnöke, az új halgazdálkodási törvény beterjesztője. Maga is horgász, s a köztársasági elnök üdvözletét is átadta a dunaföldvári horgászok közösségének. A Magyar Országos Horgász Szövetség ügyvezető elnöke, Fürész György pedig méltatta a komoly múltú egyesületben végzett munkát, s értékelte, hogy jó célt tűztek ki, mert a felújítással tágabb közösséget is szolgálnak.

A Kis-Dunán horgászó egyesületi tagság létszáma az elmúlt években 290-re nőtt, így stabil közösséggel és gazdasági alappal büszkélkedhet Kiss Lajos Csaba, az agilis, fiatal elnök. Nagyon fontosnak tartja, hogy sikerült megvenniük a horgásztanyát övező 0,3 hektár területet. Az épület teljes külső és belső felújítása mellett zúzott kőburkolatot kapott az út és a tanya környéke, megújultak a közösségi terek, új mólókat, horgászhelyeket alakítottak ki. Elkészült egy játszótér a tanya mellett, riasztót és kamerát helyeztek el. Vásároltak öt kerékpárt, amelyet kölcsönözni lehet majd. Mindezek a kellemes családi szabadidős tevékenységet szolgálják az egyesület tagjai számára, de az ide látogatóknak is. Az 5,6 km hosszú dunai mellékág, amelynek vízmélysége 1-7 m között van, ideális hely a vadregényes vizeket és a változatos halállományt kedvelő horgászoknak. A hatályos jogszabályok alapján intenzív horgászvíznek tekinthető, amely bizonyos vízállás felett összeköttetésbe kerül az élő Dunával is. Az egyesület évente hatszor telepít halat a Kis-Dunába alkalmanként 80-100 mázsa mennyiségben.

Huszonkét bográcsban rotyogott a finom halászlé, s mindegyik köré népes csapat, baráti közösség települt. A halászléfőző versenyhez 150 kiló halat biztosított az egyesület. A Dávid István vezette zsűri a solti Krizsán István főztjét ítélte a legjobbnak, így ő kapta a szép serleget. Az egyesületek közötti horgász csapatversenyt a dunaföldváriak nyerték.

Ugyan a dunaföldvári horgászok vették birtokukba új otthonukat, de a programokban részt vettek előszállási, bölcskei, madocsai baráti társaságok is: horgászok és családtagjaik, s olyanok is, akik csak a tányérban szeretik látni a halat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!