Dunaföldvár

2015.04.09. 13:25

Badacsonyt másztak a dunaföldvári túrázók

A Dunaföldvári Idegenforgalmi és Természetvédelmi Egyesület tagjai és barátaik március utolsó szombatján megtették idei első túrájukat – Badacsonyba kirándultak.

L. Mészáros Irma

Vicsik Boglárka szervezésében harmincöten vettek részt a tavaszi kiránduláson: a balatoni hegyek királyának is tartott komor fenségű Badacsonyra túráztak.

Badacsonytomajnál hagyták a buszt, majd gyalogosan haladtak a tájvédelmi körzetben a Badacsony-hegyre. Felkapaszkodtak a hegy legmagasabb pontján három évvel ezelőtt közel százmilliós beruházással megújult Kisfaludy-kilátóra. Bár szeles volt az idő, de megérte: a tizennyolc méter magas sajátos építésű toronyból eléjük tárult a Tapolcai-medence, a Balaton és a pannon táj festői látványa.

Remek kikapcsolódás volt az egyesületi tagoknak és barátainak az év első közös kirándulása (Fotó: amatőr felvétel)

Az odavezető út is élmény volt: helyenként virágmezők látványában és illatában gyönyörködhettek, avagy a bazaltorgonák monumentalitásában. Ha már ott voltak megnézték a Szegedy Róza-ház kiállítását, megkóstolták a Kisfaludy Károly ihlető múzsájának receptje alapján készült ürmösbort. De ittak a hegy ormán a szerelem forrásából, s bizonyára sokan érezték a Rózsa-kő mágikus erejét. Lefelé a Bujdosók lépcsőjén tették meg a távot.

Jókai Mór szerint ezen a vidéken a „magasabb szellemek dalolni tanítják a költőt”. Ezt az emelkedettséget érezték a túrázók is, amikor a természet szépségeit, az illatokat és ízeket élvezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!