Dunaföldvár

2015.05.26. 16:37

Bakos András Gondolatai

Dunaföldvár - Új tárlat nyílt a várudvaron lévő Ispánházban, amely zsúfolásig megtelt Bakos András grafikusművész Gondolatok című kiállításának megnyitójára.

L. Mészáros Irma

Az erdélyi gyökerű művész 2000-ben telepedett le Dunaföldváron, s azóta 2004-ben és 2011-ben már bemutatkozott a befogadó város közönségének.

A mostani tárlaton húsz év munkáit láthatják az érdeklődők. Amint a kiállítást megnyitó Portik Adorján, csíkszeredai származású építész összefoglalta, a képek között megtalálható az erdélyi vonal őszintesége, a 90-es évek nyitott eufóriája, majd a zárkózottság, az identitás-keresés, s végül a kiegyensúlyozottság. Bakos András képei hol realisták, hol szürreálisak. Emberi történeteket mesélnek el humorral és groteszk iróniával, kompozíciójukra pedig az ötletgazdagság és dinamika jellemző. A képek előtt álldogáló nézőre ha elég fogékony sajátos, föld-ég-tűz-víz visszafogott színeivel is hatnak a képek, s bár megfejteni egyértelműen nem lehet, a képek gondolatokat, belső párbeszédet indítanak el.

Ahogy Portik Adorján megjegyezte, a képzőművész munkáival értelmező tükröt tart elénk, közösségünk, társadalmunk tükrét.

Bakos élő objektív, amely önmagunkat mutatja: az életet vidámsággal és szomorúsággal; a keresést, a megtalálást, a csalódást, a szerelmet, a szeretetet, azaz a mi életünket.

Bakos András tudással és tehetséggel felvértezve bátran kísérletezett, mert saját képi formát találni, mert önmaga lenni, és az évtizedek során kiforrott, biztos kezű művésszé vált. A hangulatos megnyitó zenei kiegészítéséről Pataki Anna és Gusztos Dániel, a győri zeneművészeti főiskola két hallgatója gondoskodott.

A kiállítás novemberig látogatható hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!