Dunaföldvár

2015.09.16. 16:53

Családias légkörben tanítanak - A törvényi változás miatt kivált a gimnáziumból a szakiskola

Dunaföldvár - Két új osztállyal kezdte hatvanharmadik tanévét a Magyar László Gimnázium. A hatosztályos képzésre harminckettő, a négyosztályosra huszonnégy diákot vett föl a családias légkörű iskola, amelyben a kilenc nappali osztály tanulólétszáma kétszázhatvan.

L. Mészáros Irma

Az iskolának esti tagozaton egy tizenegyedik osztálya van, de megfelelő létszámú jelentkező esetén kilencediket is indít majd.

Az iskola szervezeti életében jelentős változás, hogy az új törvényi szabályozást követően a szakiskola kivált, és a Szekszárdi Szakképzési Centrum égisze alatt folytatja a munkát. A gimnázium új tagintézvény-vezetőhelyettese Fehérné Keserű Katalin lett. Két fiatal kolléga kezdi meg a munkát a földvári középiskolában: Koczó Ibolya és Baranyai Csilla, mindketten elsősorban a matematika tanítását erősítik majd.


Két új osztállyal kezdte hatvanharmadik tanévét a Magyar László Gimnázium, az egyiknek osztályfőnöke Szabados Sámuel (j3)Fotó: amatőr felvétel

Az intézményben a nyáron tisztasági meszelés és nagytakarítás volt. Idén a fenntartó önkormányzat az óvodákra és az általános iskola külvégi épületére fordított nagyobb összeget. Tavaly mi kaptunk többet magyarázta megértően Balogh Emese, az intézmény vezetője. Véleménye szerint mindennapos működésük biztosított, de a szakmai fejlődéshez szükséges eszközök, szakkönyvek nem gyarapodtak 2013 óta. Egyetlen szakmai folyóiratra nem fizethet elő az iskola. A pedagógus lelkiismeretén, szakmai önbecsülésén múlik sok minden, s azon, mennyire képes saját zsebből finanszírozni mindezt.

Szeptember elsején az ünnepélyes tanévnyitót követően a diákok megkapták a tankönyveket, amelyek szerencsére szinte hiánytalanul, időben megérkeztek. Az osztályfőnöki órák keretében megismerték a házirendet és a munkavédelmi szabályokat. Így másnap már órarend szerint megkezdődhetett a 2015/16-os tanév.

A nyár során sok diák végzett közösségi szolgálatot, illetve többen nyelvvizsgáztak, jó néhányan dolgoztak. A tanévkezdés előtt az iskola diákönkormányzata gólyatábort szervezett. Ez a kétnapos program, amelynek során az éjszakát az iskola tornatermében töltötték, remek alkalom volt, hogy az új diákok megismerjék egymást, osztályfőnöküket, Balogh Évát és Szabados Sámuelt, néhány nevelőt és a diákönkormányzat tagjait. A gólyák aktívan részt vettek a vidám, érdekes programokban. A vetélkedők jutalmait az MLG büfé működtetője, Deák Ilona biztosította. A táborban a diákok étkezését az Áldozzunk gyermekeink tudásáért alapítványból finanszírozták. Mint ahogy szeptember végén is ebből kapnak jutalmat a legjobbak: részt vehetnek a Kiválók kirándulásán a Balaton-felvidéken. A Magyar László Gimnáziumban pár éve ugyanis már hagyomány, hogy a kiemelkedő tanulmányi eredményt elért diákok, illetve a közösségi tevékenységben és a különböző sportágakban kimagasló teljesítményt nyújtók nem könyvjutalmat kapnak, hanem egy kirándulás élményével gazdagodhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!