Dunaföldvár

2014.10.29. 16:35

Dunaföldvár képes krónikája

A református templomban mutatták be dr. Czerny Károly Dunaföldvár épített és természeti környezete című képes krónikáját.

L. Mészáros Irma

Ezt a szép és gazdag képanyagú kötetet a szerző a Leader-térségek együttműködési pályázata keretében a földvári lakosokkal és a helyi református egyházközséggel együttműködve jelentette meg.

Dr. Czerny Károly, aki maga erdőmérnök és építész, a Ráckevei Városszépítő Egyesület Leader akciócsoportjának elnöke, elhivatottan kutatja és fényképeken rögzíti a Közép-Dunavölgy, a savoyai kultúrtáj építészeti és környezeti szépségeit. Ötödik köteteként jelentette meg a Dunaföldvárt bemutató könyvet. Korábban Ráckeve, Dömsöd, Szigetszentmárton és Kiskunlacháza építményeiről, látnivalóiról készült hasonló munkája.

A könyvünnepnek és a csordultig telt templomnak nagyon örült Simon István református lelkész, aki végig hitt abban, hogy ez a szép tervekkel érkező, kifogyhatatlan energiájú Czerny Károly valóra váltja elképzeléseit. Nagy Gáborné, volt polgármester is elismerően szólt az alkotóról, akinek könyve sokrétű, mert a gazdag képanyaghoz írt rövid szövegekkel történelmi és közösségi kitekintést is ad.

Dr. Czerny munkájához sokirányú kutatásokat végzett, a legtöbb segítséget azonban azoktól a lokálpatriótáktól kapta, akik kézről kézre adták a városban, amikor megismerték könyvkiadási tervét. Így nemcsak az épületekről tudott meg sokat, hanem egykori vagy mostani lakóiról és a helyi legendákról is.

A könyv anyagán 2011 óta dolgozott. Külső szemlélőként észrevett olyan apró szépségeket, amelyek mellett a helyiek könnyedén elmennek. Nemcsak a történelmi városmag értékeit látta meg, hanem a sok útmenti felújított keresztet, a szép pincéket, a tájba illő modern lakóházakat, üzletbelsőket is, sőt a Dunaföldvár környéki ártéri területek, dombok szépségeire is felhívta a figyelmet. Könyvében emlékeztet a városhoz köthető alkotókra is: többek között a Duna- híd tervezőjére, dr. Kossalka Jánosra, a várfelújító Mendele Ferencre, a város egykori főépítészére, Nándori Klárára. A városépítő folyamat megmutatására is vállalkozik a szerző, hiszen könyve nemcsak turistakalauzként szolgál, hanem várostörténeti munkaként is.

- Jelentős mű született, a változó világban állandóság - fejezi ki örömét és elismerését a város polgármestere, Horváth Zsolt.

Az utóbbi hónap során ez a második helytörténeti kiadvány Dunaföldváron. A digitális világban a könyv helytörténeti kuriózum. Kézbe vehető, van illata, lélegzik és él teszi hozzá a városvezető.

S valóságosan is kézbe vehette mindenki, hiszen a résztvevők ajándékba kapták a kötetet, s ráadásként a könyvünnep műsorát: Pataki Dezső versmondását, a Cantemus kamarakórus szép énekét, illetve két zenetanár, Horváth Péter és Wladyczanski Mihály által előadott szép fúvósmuzsikát. Simon István lelkész megáldotta a könyvet, s dr. Czerny Károlyt munkájáért tiszteletbeli dunaföldvári polgárnak ismerték el.

A sikeres szerző folytatni kívánja a Duna-menti települések bemutatását.

Jelenleg Szigetcsép és Százhalombatta szépségeit fotózza, de szívesen vállalkozna a jövőben Dunaújváros épített értékeinek és természeti kincseinek megörökítésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!