Dunaföldvár

2016.02.10. 15:14

Kiszebábégetés Földváron: az ovisok elűzték a telet, a bajt és a betegséget

Dunaföldvár - Kedden délelőtt szokatlan nagy zörgés és hangosság hallatszott a dunaföldvári Faházas óvoda udvarából: kiszéztek a gyerekek.

L. Mészáros Irma

Zengett a Jöjjön a tavasz, vesszen a tél mondóka. Énekeltek, kolompoltak, csörömpöltek körbejárva az épületet. Elűzték a telet, a bajt és a betegséget. A dunaföldvári óvodapedagógusok nagy gondot fordítanak arra, hogy a gyermekeket élményekhez juttassák, s közben a magyar népi hagyományokat is megismertessék.

Nemcsak jelmezbál volt minden csoportban, hanem sok-sok közös tevékenység is. Az óvoda bejáratánál busóbábot állítottak jelezve, hogy ettől a naptól kezdve az óvodai élet minden tevékenysége a farsang köré épült. A gyermekek megismerkedhettek a néphagyományokkal, a busójárással, a kiszézéssel. A mesék, mondókák, versek is a farsanghoz kapcsolódtak. A kézműves foglalkozásokon maszkot ragasztottak, kiszebábot hajtogattak.

Amíg égett az óriási máglya tüze, addig  vidám népi rigmusok és versek hangzottak el az udvaron

Természetesen a legnagyobb izgalom a kiszebáb égetését előzte meg. Húshagyó kedden zajos csörömpöléssel és mondókázással, énekszóval értek ki a gyerekek az udvaron felállított máglya köré. Minden óvodás szertartásszerűen ráhelyezte a kiszebábot. Majd a főkolompos , a program egyik szervezője, Dubiczné Szőke Piroska óvónő meggyújtotta az óriási máglyát. Amíg égett a tűz, vidám népi rigmusok és versek hangzottak. Ég a kisze, lánggal ég, bodor füstje felszáll... mondták együtt a verset. S ahogy elaludt a láng, az utolsó parázslás után még egy utolsó hatalmas zajkeltéssel, kereplők, csörgők és kolompok hangjával - reméljük végleg - elzavarták a telet.

Ezen a rendhagyó napon a hangerőért és a kiabálásért mindenki dicséretet kapott. Az élményen kívül pedig még ajándékot, egy busófej-kitűzőt is hazavihettek magukkal a gyermekek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!