Dunaföldvár

2015.07.29. 15:27

Egy díszőr emlékei

Dunaföldvár - A Lipták Tamás vezette Dunaföldvári Kertbarátok vendége volt legutóbb a városból elszármazott Benyó György, akinek pár hónappal ezelőtt jelent meg Sírva vigad 32 avagy egy díszőr emlékeiből című könyve.

L. Mészáros Irma

A szerző közvetlenül a rendszerváltás után került a díszőrséghez, s szerződéses katonaként tizenkét évig szolgált ott. Külföldön és itthon is teljesített szolgálatot nagynevű politikusok közelében. Az őszinte hangú és érdekes találkozón beszélt választásáról, elhivatottságáról, élményeiről és tapasztalatairól. E munka nehézségeiről, a lelki és fizikai megterhelésről, de még arról is, mennyire nehezíti a szolgálat a magánéletet, a párkapcsolatokat. Az elhivatottságból katonának álló ember nem titkolta csalódásait, kiábrándulását sem.

Benyó György
Fotó: amatőr felvétel

Szenvedélyes és nyílt hangú könyvében - ahogy az előadásban is - Benyó György beszélt többek között arról is, miért éri meg katonának lenni és miért nem, mit veszített a fiatalság és a társadalom azzal, hogy nincs sorkatonaság. Megtudták a hallgatók, milyen a díszőrök ruházata, fegyverzete, milyen pózokat kell teljesíteni, sőt, hogy lehet ellenállni a posztoló díszőrrel kacérkodó szép hölgyeknek.

A negyven-ötven főnyi közönség érdeklődve hallgatta a személyes tapasztalatokat, nézte a fotókat olyan eseményekről, amelyeket a hírműsorokban láttak annak idején.

Bizonyos mértékben történelemóra volt ez. Sajátos, szubjektív történelemóra közelmúltunkról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!