Dunaföldvár

2014.10.23. 08:25

Egy éjjel a könyvtárban

Dunaföldvár - A helyi Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtár ismét bekapcsolódott az Országos Könyvtári Napok őszi programsorozatába. Találkozzunk a könyvtárban! - volt a jelszó, amivel különböző korosztályokat akartak megszólítani.

L. Mészáros Irma

A programok sorában a felnőtt érdekelődők Kirchné Máté Réka táplálkozási tanácsadó előadását hallgatták meg az egészséges életmódról. Ezt egészségfelmérés, biológiai életkormérés és értékelés követte. A programban közreműködött Antal Ferencné Marika és a helyi Meridián torna klub egy rövid bemutatóval.

A gyerekeknek Megosztott örömök címmel a dunaföldvári IV. Béla cserkészcsapat vezetői nyílt foglalkozáson adtak ízelítőt, miért jó cserkésznek lenni.

Bertalanné Bóka Zsuzsanna könyvtáros volt az egyik, aki a változatos és izgalmas programok során a gyerekek segítője volt.

A legizgalmasabbnak azonban az (Ezer)egyéjszaka a könyvtárban című esti-éjszakai program bizonyult. Húsznál több hat és tizennégy év közötti gyermek foglalta el a könyvtár minden helyiségét, hogy érdekes estét töltsenek együtt. Az este vetélkedőkkel kezdődött: a kisebbek a gyermekkönyvtár polcain kutatva próbálták meg összeszedni az elrejtett puzzle-darabokat, hogy egy képet rakhassanak ki. Ehhez megoldókulcsot is kaptak, melyhez meg kellett ismerniük a könyvtári rendet. A nagyobbaknak is hasonló volt a feladatuk: a felnőtt könyvtár szakirodalmi, valamint kézikönyvtári részlegén kutakodva fejthették meg a szakjelzetek segítségével összeállított rejtvényt. A gyerekekre emellett kézfestés, vagy családfakutatás is várt mindez persze könyvtárhasználatot is kívánt a résztvevőktől. A pizza-vacsora után mint a rendes családokban mese következett könyvből és filmen: Seherezádé meséjét, valamint Szindbád történetét hallgatták és nézték.

A kicsik és nagyok felejthetetlen élményekkel gazdagodtak, s közben felfedezték az intézmény minden zegét és zugát

Jó szórakozás volt a Beugró társasjáték is. De a rendkívüli éjszakán a vállalkozó szelleműek részére bátorságpróba is következett, amely során a sötét, földszinti raktárból puzzle-darabokat kellett megszerezniük úgy, hogy közben a könyvtár éjszakai szellemei igyekeztek megvédeni a könyveket, és igencsak megijesztették a gyanútlan kalandorokat. Mindezek után az izgalmaktól és a sok játéktól elfáradt gyerekek a könyvtári meseszőnyegen vetettek maguknak ágyat erre a kurta éjszakára.

A mese a hat-hét óra körüli ébresztő után sem maradhatott el, járt a reggeli mellé, ami vajas, lekváros, mézes kenyér volt teával.

Mindez felejthetetlen élmény volt a gyerekeknek és a könyvtár dolgozóinak: Tomon Adrienn intézményegység vezetőnek, Bertalanné Bóka Zsuzsanna, könyvtárosnak és Kovalovszki Zoltánné, technikai munkatársnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!