Dunaföldvár

2015.04.02. 15:44

Egy helyzet, amikor nagy sikert aratott a tanulók órabeosztása

Dunaföldvár - Ötven olasz végzős középiskolás érkezett Magentából a napokban. Az olasz testvérváros, Ossona korábbi polgármestere, Sergio Garavaglia középiskolai tanár hozta el tanítványait a Magyar László Gimnáziumba.

L. Mészáros Irma

Az iskolában a köszöntések után kölcsönösen megismerkedtek a két ország iskolarendszerével. Nagy tapsot kapott a helyi gimnázium igazgatónője, amikor az órabeosztást ismertette, ugyanis az olaszoknál hatvan perces órák vannak, nincs ebédszünet, de menza vagy büfé sem található az iskolában. (Lehet, hogy hazatérve reformkövetelésekkel állnak elő.)

A gimnázium tornacsarnokában közös táncra is perdültek az olasz és magyar középiskolások

A helyi gimnázium életét a diákok egy saját készítésű kisfilmmel mutatták be, de természetesen a vendégek körbe is járták az épületet. A pihenőidőben finom kalácsot és házi lekvárt kóstoltak. Majd nagy élvezettel tanulták a Nád a házam teteje című dalt; énekelték, mutogatták, s végül jó kiejtésükért dicséretet érdemeltek. A hangulat már ekkor remek volt, s tovább emelkedett, amikor az Ördögszekér táncosai rövid néptáncbemutatóját követően táncba vitték a magyarok az olaszokat. Délután a vendégek a kisváros nevezetességeivel ismerkedtek: felmentek a vártoronyba, gyönyörködtek a Duna látványában, majd az ún. kecskeugratón lesétáltak a Duna-partra. A szovjet emlékműnél Sergio tanár úr történelemórát tartott az olasz diákok számára talán ismeretlen magyar eseményekről.

A program Solton pusztaprogrammal folytatódott, este pedig magyarok-olaszok együtt buliztak a Hoffmann kávéház pincéjében. A diákok Dunaújvárosban szálltak meg, majd másnap a Paksi Atomerőműbe és egy olasz lámpaüzembe látogattak el.

Balogh Emese, a Magyar László Gimnázium vezetője úgy véli, sikeres volt a találkozó, sok személyes kapcsolat született, s hamarosan hivatalos együttműködés is létrejön Magenta és Dunaföldvár két középiskolája között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!