Dunaföldvár

2016.07.08. 17:05

Egy különleges eset

Dunaföldvár - Az Év praxisa a Kárpát-medencében pályázat sok embert megmozgatott. Az eredeti kiírás szerint a jelöltről történetet kellett megfogalmazni. A beküldött pályázatok között tallózva különös eseteket is találunk.

L. Mészáros Irma

A több mint három évtizede Dunaföldváron praktizáló dr. Jancsó Erzsébetet is jelölték. A javaslattevők szerint Jancsó doktornő határozott, nyíltszívű és empatikus ember. Számára a gyermekek érdeke, a segítés az elsődleges. Néha tán kemény is a szülőkkel, ha úgy érzi, csak ily módon lehet valamit megváltoztatni. Sok-sok dunaföldvári és környékbeli gyermek és édesanya megfordult már nála. Egyénisége és bizonyára mentős múltja is nagy szerepet játszik abban, hogy mindennapi munkája mellett tragikus szituációkban is nagyon jól reagál.

Dr. Jancsó Erzsébet a kullancs elleni védőoltást adta be Kovács Zsófiának, előtte megvizsgálta Fotó: L. Mészáros Irma

Az egyik legkülönösebb esete egy nagymamához kapcsolódik. Azt írják, aznap a rendelő tele volt tanácsadásra váró kismamával. Majd meglepő módon megjelent egy idősebb asszony, mint később megtudták, nem is helybéli. Egy csomó papírlapot és egy fényképet szorongatott a kezében, és a doktornővel akart beszélni. Dr. Jancsó Erzsébet soron kívül behívta. Kiderült, hogy halott unokája orvosi leleteivel azért fordult a földvári gyermekorvoshoz, mert nem tudott belenyugodni, hogy a kisgyermek tüdőgyulladásban meghalt. A tragikus esemény ráadásul nem pár nappal, hanem több hónappal korábban történt.

Jancsó doktornő nem küldte el a nagymamát, hanem empatikusan végighallgatta őt, figyelmesen végigolvasta a leleteket, majd emberségesen, részvéttel a hangjában, de szakmailag korrektül megfogalmazta: sajnos az a betegség, amellyel a kisfiú született, gyógyíthatatlan, s a tüdőgyulladás csak a következménye volt a kisfiú állapotának.

A doktornő idejét nem sajnálva, figyelmét, tudását és szívét-lelkét szentelte a nagymamának, hogy az el tudja fogadni az elfogadhatatlant - olvashatjuk a pályázatban.

Július 1-jén a magyar egészségügy legnagyobb ünnepén, a Semmelweis-napon az egészségügyben dolgozók tevékenységét, kitartását, munkabírását ismerik el. A fenti eset is a doktornő elhivatottságát tükrözi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!