Dunaföldvár

2016.07.06. 15:10

Egy különös éjszaka volt

Dunaföldvár - Egy éjszaka, amikor bármi megtörténhet - így hirdették a Múzeumok éjszakája dunaföldvári rendezvényeit. A Csonka-torony és a várudvara ideális helyszín egy ilyen különös estére, éjszakára. Több kiállítóhely, szabadtéri színpad és festői természeti adottság fogadja az érdeklődőket.

L. Mészáros Irma

Talán a hőség és az, hogy más rendezvények is voltak a városban, okozhatta, hogy csak a késő esti programokra volt nagyobb érdeklődés. De aki eljött, kellemesen érezte magát.

A gyerekek a török korba utazhattak, s Kelemen Béni és társai nyomában járhattak. Esküt tettek, elfogtak egy postagalambot, átkeltek a folyón, kardot készítettek, kiszabadították a törökök várfogságából Ostoros Gyurkát, s ráadásul a megtalált keresztet felhelyezhették a várkapura a török félhold helyébe. Mindezt persze játékosan és képletesen, főleg a kisebbek élvezték. A szervezőknek jövőre már új elemeket is érdemes lesz beépíteni.

Az érdeklődő gyerekek harcolhattak is, Szabó Szabolcsné Betti irányította a játékot Fotó: a szerző

Mindeközben egy maroknyi érdeklődő kisbusszal tájház-mustrára ment, hogy megnézze, milyen állapotból indul hamarosan pályázati pénzből a városnak adományozott parasztház felújítása.

A gyerekek elkészíthették és hazavihették a vár makettjét, kirakhatták elemekből, de dobozokból is. A mostani program ugyanis a 40 éve vár a Vár szlogenre épült, hiszen negyven évvel ezelőtt adták át a Mendele Ferenc tervei alapján felújított várat és a vármúzeumot. E jubileumhoz kapcsolódva ezen az estén nyílt meg a negyven év történetének fő eseményeit felidéző fotókiállítás. Pataki Dezső, a vár kiállításait is működtető Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója a megnyitón szólt a Kozák Éva vezette régészeti ásatásokról, majd az első kiállítás gazdag vártörténeti anyagáról. Ebben az időben a torony felső szintjén hangulatos presszó is működött. A 2006-2007-es években lezajlott a várkörnyék és a várudvar felújítása, majd Szilasi Ildikó rendezésében afrikai témájú kiállítás kapott helyet az egykori Csonka-toronyban. Nem idegen ez a téma Dunaföldvártól, hiszen itt járta elemi iskoláit a 19. századi nagy Afrika-kutató Magyar László, s szobra is a várudvaron áll. A következő nagy tárlat a kuruc generális, Vak Bottyán emlékezete címmel nyílt 2009-ben. Jelenleg is ez látható. Talán ideje lenne itt is újítani.

Az érdeklődők megnézhették a felújítás előtt álló, a városnak adományozott parasztházat

Ahogy sötétedett a várudvaron, egyre több élmény, hatás ért minket, hiszen a fehérvári MéhKasAula jóvoltából csodálatos fényfestést kapott a vár és a fazekasműhely fala, és szólt a zene. Nem is akármilyen! Először Tangó est címmel Juhos Melinda harmonika művész koncertjét hallhattuk Tótin Katalin zongorakíséretével, majd a nyugat-afrikai zenei világba kerültünk Abdoul Camara és társa dobjátékával és különleges mozgás- és ritmusprodukciójával.

S akinek még izgalom is kellett - s a sorbanállás bizonyította, hogy sokan voltak ilyenek, - az a bátorságpróbán gyertyával végigjárhatta a sötét vár szintjeit. Hogy mi történt odabent, arról a nagy sikongatások, majd nevetések árulkodtak csak. A jósdában meg egész idő alatt Szatmári Nórától hallhatta, aki kíváncsi volt, mi vár rá a jövőben, vagy tanácsokat kaphatott, mit tegyen, hogy álmai valóra váljanak.

A programsorozat végén szerencsére nem mosta el az eső a máglyát, hiszen mégiscsak a Szent Iván-éj a kiindulópontja ennek a tizenhárom évvel ezelőtt elindított és nagysikerű országos rendezvénysorozatnak. Hogy hány lány ugrotta át a tüzet, s látta meg a jövendőbelijét, az álmos tudósító már nem várta meg. Így az izgalmak és élmények mellé titok is társult ezen a különös nyári éjszakán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!