Dunaföldvár

2015.11.25. 14:21

Csepeli István fafaragó munkásságát újabb díjjal ismerték el

Dunaföldvár – Tolna Megyei Príma Díjat kapott Csepeli István dunaföldvári fafaragó népi iparművész. Az elismerést, amelyet a VOSZ Tolna megyei Szervezetének elnöksége ítélt oda, a művész betegsége miatt fia, ifj. Csepeli István vette át pénteken Szekszárdon.

L. Mészáros Irma

A Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében rendezett nagyszabású gálaesten a Népművészet Mestere címmel és számos országos és helyi kitüntetéssel is rendelkező Csepeli István a magyar népművészet és közművelődés kategóriában lett a 2015. év legkiválóbbja.

A magyar értelmiség eredményeinek megőrzésére, a hazai tudományos, művészeti élet támogatására Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke alapította a Príma Primissima Díjat 2003-ban. Ezt követően 2005 óta a Tolna megyei Szervezet is megrendezi a területi Príma díjkiosztó gálát, ahol a szűkebb régió kiválóságait ismerik el.

A népművészet és a képzőművészet sajátos szintézisét megvalósító Csepeli István negyvenöt éves pályája során művészeti területe legjobbjai közé került. Az egyedi stílust megteremtő és folyton megújuló alkotó egyéni motívumai szervesen kapcsolódnak az évszázados pásztorfaragás hagyományaihoz, de a huszonegyedik századi ember életérzését, gondolatvilágát is tükrözik.

Ifj. Csepeli István mellett a díjazottat felesége képviselte a gálán

A Príma Díj laudációjában a megújulva megőrzés, azaz a hagyományokhoz kapcsolódó értékteremtés képzőművészeti jelentőségét emelték ki. Keze nyomát őrzi többek között a dunaföldvári Várkapu, a városháza mennyezetkazettás dísztermének teljes berendezése és műalkotásai, az 1848-as emlékmű. De nemcsak városát gazdagította alkotásokkal. Solton a Mária Neve katolikus templom fő és mellékoltára, a Mária-út történelmi emlékparkja táblaképei is az ő nevéhez kapcsolódnak, de számos távolabbi településen is megtalálhatók jellegzetes alkotásai. Faragványait, térplasztikáit, csontgrafikáit, spanyolozással készült munkáit csaknem száz kiállításon láthatták az érdeklődők Dunaújvárostól Budapestig, Sárospataktól Orfűig.

Amint a nemrég megjelent róla szóló könyv egyik szerkesztője, Lukácsi Pál megfogalmazza, Csepeli István lokálpatrióta művész, akinek munkái, merész szemléletű szellemi termékei nemcsak jelen időben, hanem a következő évtizedekben is meghatározzák Dunaföldvár arculatát, hirdetve a régmúlt szellemi, valamint tárgyi hagyományait.

Csepeli István mellett idei Príma Díjas lett a magyar képzőművészet kategóriában Kovács Ferenc bonyhádi festőművész-tanár, illetve magyar zeneművészet kategóriában a bátaszéki gyökerekkel rendelkező Kóbor János, az Omega énekese, dalszövegírója.

A 11. díjkiosztó gálaműsor keretében adták át az Év vállalkozója díjat is. Még egy földvári vonatkozása volt a díjkiosztónak. A közönségdíjat a paksi Tűzvirág Táncegyüttes kapta, amelynek alapítója és művészeti vezetője a Dunaföldváron élő Mádi Magdolna.

Korábban Tolna megyei Príma Díjas lett többek között a Bartina Tánccsoport, Kozmann György olimpiai bajnok, Lányi Péter zongoraművész, dr. Nusser Zoltán agykutató, valamint a Szekszárdi Big Band is. Ez utóbbi együttes, valamint a pécsi Vivat Bacchus hangulatos produkcióval járult hozzá a díjkiosztó gála sikeréhez.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!