Dunaföldvár

2014.08.14. 12:25

Éltető kincsünk: az ivóvíz

A dunaföldvári óvodások három héten át foglalkoztak a vízzel, mint éltető elemmel, megóvandó kinccsel.

L. Mészáros Irma

Tíz, tiszta víz, ha nem tiszta, vidd vissza, ott a szamár, megissza! Bizonyára minden óvodás fújja ezt a mondókát. A dunaföldvári Jókai utcai óvodások azonban ennél sokkal többet is tudnak, hiszen az óvodai tevékenységek közé tartoznak azok a foglalkozások, ahol a vízzel ismerkednek.

A szünet előtti időszakban például a Süni csoportban a víz-projekt keretében a Föld vízkészletének megismerésével foglalkoztak. Vassné Ráthgéber Erzsébet és Szabó Józsefné óvónők segítségével elindultak egy jó kis utazásra: ők az óceántól jutottak el az érig, a forrásig. A képzeletbeli utazáshoz segítségül hívták a földgömböt, majd visszakanyarodtak az ismerős Dunához. Vizsgálták a folyó kavicsos-homokos partját, beszéltek víztisztító szerepéről, állatvilágáról. Megkeresték a Duna-parton lévő forrást, s nagyokat kortyoltak a jóízű, friss vízből. Jártak a víztoronynál. Megnézték madártávlatból a halastavat, felfedezték a kanálist és növényvilágát.

Az óvodások ellátogattak a dunaföldvári víztoronyhoz a víz világnapján, ahol Mondovics László vezetésével tájékozódtak (Fotó: L. Mészáros Irma)

A három hétig tartó program keretében számos környezeti, de még matematikai tapasztalásra is szert tettek az óvodások. Jártak a városi könyvtárban, beszéltek a Duna vízgyűjtő szerepéről, hasznos és veszélyes tulajdonságairól. Filmen is ismerkedtek a folyók élővilágával. Átsétáltak a hídon, hogy saját szemükkel lássák, hogy a híd összeköt, és a forgalom szempontjából is milyen fontos. De azt is megtapasztalták, hogy a sportoláshoz is lehetőséget nyújt a Duna és a Duna-part. A záró héten az óvónők kékszalag-futást is szerveztek: együtt futott gyerek, szülő, pedagógus. A kreatív tevékenységek is a vízhez kapcsolódtak: rajzoltak, festettek, vágtak, ragasztottak. S az alkotásokból kiállítás is született, közben mondókáztak, énekeltek, játszottak.

Az érzékszervi élményekkel mélyül az ismeret. Ezért is tapasztaljuk, hogy olyan sokat tudnak az óvodások. Fontos lenne, hogy a későbbiekben is megmaradjon, sőt gazdagodjon mindez a tudás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!