Dunaföldvár

2016.06.30. 13:40

Erdei óvoda a Duna-parton

Dunaföldvár - Első alkalommal tartottak erdei óvodának nevezett tábort Dunaföldváron a szeptembertől iskolába menő nagycsoportosoknak. A háromnapos kétéjszakás sátorozáson tizennyolc kisgyermek vett részt a város négy óvodájából.

L. Mészáros Irma

Az erdei óvoda ötlete egy pályázat során merült fel két évvel ezelőtt. Akkor nem nyertek ugyan, de terveiket az idén maguk valósították meg. Horváthné Támer Ilona, a D-B-M Mikrotérségi Óvoda és Bölcsőde igazgatója Hajduné Rátkai Éva óvodapedagógussal és a testnevelési munkaközösség tagjaival szervezte a tábort, amely igazi iskolássá is avatta a résztvevő gyermekeket. Mert beavatás és próba volt ez a javából. A vállalkozó szellemű gyerekek anyu-apu nélkül töltöttek két éjszakát. Jól vizsgáztak a szülők is, hiszen az esős idő ellenére minden kisgyermek megérkezett a Duna-parti sátorhelyre. Bátorságpróba volt ez a tábor gyermek és szülő részére egyaránt, s a próbát mindenki kiállta - mondja Horváthné Támer Ilona.

Kövér Ágnes óvónő a gyerekekkel akik nagy izgalommal várták a kincskeresést

Élményekben gazdag három nap volt ez - állítják. Egy igazi táborhoz zászló is kell. Ezért az első délelőttön a gyerekek megtervezték, majd megszavazták, kié a legjobb terv, hogy aztán elkészítsék az igazi nagy zászlót, s felhúzzák a tábor közepén felállított zászlórúdra. Ez a zászló a Dunán elhaladó hajók utasainak is hirdette, hogy itt HŐSÖK táboroznak. A gyerekek választották a nevet, nem véletlenül. Ők voltak a hősök, akik a közeli pincesoron tett esti elemlámpás kiránduláson megfigyelték az éjszaka hangjait, érzékelték csodáit égen és földön. Ők voltak, akik rajzos térkép alapján kincseket kerestek a Duna-parti parkban. A napot reggeli tornával indították, este pedig a tábortűznél virslit és szalonnát sütöttek. A második estén a tábortűz körül festett arcú, fejdíszes kis indiánok énekeltek és játszottak kipirult arccal. Majd, hogy a vitorláshajó rajzolása és barkácsolása után megérezzék az igazi vizet is, egy szülő közreműködésével motorcsónakba szálltak, s hajóztak a Dunán. Sok-sok szabad játékban is részük volt, majd a megérkezett jó időt kihasználva a strand vizében lubickoltak. Jó kis tábor volt, alig győzzük hallgatni az élményeket - mondja az egyik szülő. S hogy kiknek köszönhetők az élmények? A tábor programjaiért, a kalandokért, a nappalok és éjszakák szeretetteljes légköréért a két főszervező pedagóguson kívül elismerés illeti Kövér Ágnes, Nagyné Gazsó Kitti, Fabóné Bíró Ágnes, Molnár Györgyné, Rexeiser Rudolfné, Varró Katalin óvónőket, illetve Kusnyerikné Jákli Zsuzsanna, Aschenbrenner Józsefné, Bencze Ferencné, Kuti Valéria dajkákat és a nyári gyakorlatát töltő leendő óvónőt, Kaszás Erzsébetet.

Elkészült a HŐSÖK tábori zászlója - a táborlakók - hátul balról: Kaszás Erzsébet, Varró Katalin, Molnár Györgyné, Kuti Valéria(kicsit hátrébb), Hajduné Rátkai Éva, Kövér Ágnes

Az étkezést az intézmény konyhája biztosította, ahogy a sátrakat is, de kaptak a helyi vöröskereszttől és szülőtől is.

Ötletek, lelkesedés, a gyermekek szeretete, a velük töltött minőségi idő, egy szakmai közösség felelősségteljes összefogása, a szülők és a gyermekek vállalkozó kedve kellett ahhoz, hogy szeptemberben igazi iskolásnak érezhessék majd magukat ezek a gyermekek, akik erősödtek és gazdagodtak élményben, önismeretben, talán életre szóló barátságot kötöttek. S ez az igazi kincs - bár a gyermekek a megfoghatókat őrzik otthon a fiókjukban.

Ez a pár különös nap remek beavatás és játékos felkészítés volt életük új szakaszára.

Láttak, hallottak, tapasztaltak, alkottak. Mert pedagógusaik, szüleik ismerik az ősi mondást: Amit hallok - elfelejtem; amit látok - megismerem; amit csinálok - megtanulom.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!