Dunaföldvár

2016.04.07. 12:30

A fiatalok személyes élményeket gyűjthetnek a külhoni magyarságról

Dunaföldvár - Április első napjait az erdélyi Déván és környékén töltötték a dunaföldvári szakiskolások a Határtalanul! program keretében.

L. Mészáros Irma

A Szekszárdi Szakképzési Centrum Magyar László Szakképző Iskola huszonnégy diákja - gépészek és vendéglátó szakosok - egy nyertes pályázat segítségével Fazekas Attiláné tanárnő vezetésével ötnapos kiránduláson vettek részt Erdélyben.

A Határtalanul! program célja, hogy a fiatalok személyes élményeket gyűjtsenek a külhoni magyarságról. Az iskola vezetője, Csizmadiáné Mihálovics Magdolna arról számolt be lapunknak, hogy a dévai Téglás Gábor Iskolaközponttal vették fel a kapcsolatot. A pályázat keretén belül április 22-25 között majd viszontlátogatásra is fogadják az erdélyi magyar diákokat. Az elnyert összeg az utazás és a szállás költségeit fedezi.

A szakiskolások egy csoportjával az iskola igazgatója, Csizmadiáné Mihálovics Magdolna (jobbra), középen Fazekas Attiláné tanárnő

Programjuknak a Szokások és ízek címet adták, így ez nem csak kirándulás volt a diákok számára. A külhoni magyar kultúra és emberek megismerésén túl feladataik is vannak a fiataloknak: gyűjteni, majd közösen össze kell állítani a témában egy dokumentumot. Az út során recepteket gyűjtöttek, és kulturális, történelmi ismereteiket, élményeiket is gazdagították. Így a földváriak tisztelegtek az aradi hősök emlékművénél, megnézték Csernakeresztúron a bukovinai székelyek múltját bemutató tájházat, bejárták a nevezetes vajdahunyadi várat, majd a retyezáti Nemzeti Parkba látogattak. Egy délelőttöt pedig az iskolában tanórákon töltöttek, illetve részt vettek tanműhelyi foglalkozáson.

A viszontlátogatás programját is elkészítették már. Dunaföldvár természeti és épített értékeinek megismerésén túl Kalocsa népművészetével és fűszerpaprika múzeumával, a kiskőrösi Petőfi tájházzal és az István borházzal ismertetik meg a dévai diákokat. A földvári iskola oktatásából is ízelítőt kapnak, bekukkantanak a tankonyhába és a tanműhelybe. De kézműves foglalkozást és közös bográcsos főzést kínálnak a vendégeknek, akiket a kempingben szállásolnak el, s az önkormányzat anyagi támogatásával az étkezéseket is mindennap biztosítják számukra.

A földvári diákok már itthon felkészültek a választott témákból, majd előadást tartottak társaiknak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Határtalanul! program keretében - a honlapon közzétett adatok szerint - 2010 óta megközelítőleg százezer magyarországi diák vehetett részt határon túli tanulmányi utakon. 2016-ban a programra 1,9 milliárd forint áll rendelkezésre.

A nemzeti összetartozás operatív programjának célja a magyar-magyar kapcsolatok elmélyítése. Csizmadiáné Mihálovics Magdolna igazgatónő reményei szerint a személyes élmények hatására, barátságok létrejöttével, a külhoni magyarság életét, kultúráját megismerve erősödik a fiatalok magyar identitása.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!