Dunaföldvár

2016.01.22. 16:08

Fehér Farkas járt a településen

A dunaföldvári Népszerű tudomány sorozatban a napokban tartott előadást a Fehér Farkas néven is ismert többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász, Mónus József.

L. Mészáros Irma

Nagyon sokan voltak kíváncsiak rá, hiszen a városban két íjászegyesület is működik, páran személyesen is ismerik Mónus Józsefet. Többen eljöttek meghallgatni a harcost a környékbeli településekről is. A hallgatók között ült a dunaújvárosi csapattárs, a földvári származású Rácz Attila, „Doki”, aki szintén világbajnoki címmel büszkélkedhet.

A hajdúnánási Mónus József elsősorban nem a tradicionális íjászatról, hanem önmagáról beszélt a nagyhatású esten. Bevezetőjében a 2006-ig terjedő civil életéről szólt, amely során gépész üzemmérnöki végzettséggel a gazdálkodói szférában élt, s ahogy állítja, a gabonaszállítók koronázatlan királya volt. Aztán váltott s az íjászat világát választotta. Az első két évben önmagáért harcolt, gyűjtögette az eredményeket. Ma már elhivatottan vallja, hogy életre-halálra harcol, a magyar történelmi múlt és a magyar zászló tiszteletéért. Állítása szerint az ilyen előadások után is magával viszi a következő harcba a könnyes vagy mosolygós tekinteteket.

Mónus József hét év óta nem talált legyőzőre, igyekszik úgy felkészülni a versenyekre, hogy esélyt se adjon ellenfeleinek

Az előadás második felében pályafutásáról számolt be. Évente hat-nyolc versenyen vesz részt, s igyekszik úgy felkészülni, hogy esélyt se adjon ellenfeleinek. Hét év óta nem talált legyőzőre. Nem veszíthet, annak a zászlónak lobognia kell – jelenti ki. Elszántságát, fanatizmusát, szenvedélyességét a földvári előadás résztvevői is megérezhették, hiszen nemcsak a külsőségben, azaz a hagyományos ruházatban láttuk a harcost, hanem érzelmei hőfokán is.

Mert ő – ahogy kifejezte – a múltban harcol, de a jelenben akar mindig győzni. A hazafias érzelmű dalok aláfestésében mutatott filmekkel ízelítőt adott néhány nagy versenyből. Láthattunk részleteket a kínai versenyről, ahol kilencezer ember előtt ötven harcos lőtte ki nyilát; avagy a Dzsingisz kán hazájában, Mongóliában tartott vetélkedésről is.

Mónus József elismerően szólt a mongol harcosokról. Érdekes magyarázattal kísérte a filmbejátszást, s szinte elénk idéződött az a feszült pillanat, amikor a Fehér Farkas Nyiszukáj mongol harcos nevét kiáltva feszítette meg az íját.

– Nem ellene lőttem, vele lőttem. Nem a nemzete ellen lőttem, hanem rá emlékezve a magyar zászló tiszteletéért – mondta szenvedéllyel. S ezen a versenyen lőtte meg az eddigi legnagyobb távot: 653 métert.

Mónus József egyik legutóbbi nagy sikerét 2015-ben az amerikai Utah állambeli Boneville-ben, a Sós síkságon tartott íjász távlövő bajnokságon érte el: hat kategóriában indult, és mindegyikben aranyérmet nyert. Ezek közül egy világbajnoki, öt pedig USA bajnoki címet jelent, négy kategóriában sikerült új világcsúcsot lőnie. De ugyancsak a múlt évben lett Eurázsia bajnoka. Egyéb helyezésekkel és kitüntetésekkel is büszkélkedhet: Európa-bajnok, Európa-kupa győztese, háromszoros világbajnok, tízszeres világkupa-győztes. 151 alkalommal állt a dobogó legmagasabb fokán, s elismerésül a Duna Tv Mentor díjasa, és Hajdú-Bihar megyei Príma-díjas.

Hogy mi Mónus József fantasztikus sikerének titka? Mi kell ehhez a győzelemhez? – Akarat, társak, barátok, szívek és a magyar zászló – mondja.

Mi még hozzátesszük: kemény munka, fizikai adottságok, különleges íjak, melyek anyaga és elkészítése természetesen hadititok maradt, és még valami: hit. Elhittem, hogy nem tudok mellélőni, s azért hittem el, mert mindent megtettem, s ezáltal lettem erős – vallotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!