Dunaföldvár

2015.01.08. 16:15

Fejlesztések, tervek

Dunaföldvár - Elkezdődött a hagyományos Téli esték előadássorozat a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesülete szervezésében. Januárban és februárban hétfőnként 18 órától egy-egy érdekes témával várják tagjaikat és az érdeklődőket. Az első idei vendég Horváth Zsolt polgármester volt.

L. Mészáros Irma

Az 1976 óta működő Kertbarátok klubja megalakulásától követi az alapítók által megfogalmazott felhívást: Kertészkedj! Művelődj! Barátkozz! Védd a természetet! Az alapítóelnök, a néhai Szeleczky József mindig azt hirdette, hogy a politikamentes klub tagja lehet korlátozás nélkül mindenki, korra, nemre, vallásra, iskolai végzettségre, beosztásra és foglalkozásra való tekintet nélkül -, akinek legalább egy cserép virág van a birtokában. Kertészkednek, gazdálkodnak kisebb-nagyobb területen a maguk örömére is. A földvári kertbarátok már a klubot húsz éven át vezető első elnök idején is országosan ismertté váltak. Rendszeres résztvevői voltak a mezőgazdasági kiállításoknak, s remek kivitelezésű termékbemutatóik több városban is sikert arattak, sőt a budapesti Országos Mezőgazdasági Kiállításon aranyérmet is kaptak.

Ismereteiket folyamatosan gazdagították és gazdagítják, s nem csak a kerttel, a mezőgazdasággal kapcsolatban. Hiszen sokat utaznak itthon és külföldre, kapcsolatot tartanak társszervezetekkel, járnak színházba, kiállításokra, s aktív részesei, több ízben jókedvű házigazdái a városi rendezvényeknek. Mindig nagy gondot fordítanak programjaik igényes megszervezésére.

Ezek sorába tartozik a Téli esték előadássorozat. Az évtizedek során volt már vendégük Gyúró Ferenc egyetemi professzor, Bálint György, a közismert Bálint-gazda, Vissy Károly meteorológus, Makovecz Imre és Nándori Klára építészek, Szalai Károly főiskolai docens; Bereczki Zoltán belgyógyász azaz a kertészet és mezőgazdaság neves szakemberein kívül orvosok, természetvédők, geográfusok, a műemlékvédelemmel foglalkozó szakemberek.

Horváth Zsolt polgármester (jobbra) tájékoztatta a megjelenteket a tavalyi fejlesztésekről, az elkezdett és tervezett beruházásokról Fotó: amatőr felvétel

A kertbarátok klubja az elmúlt évben alakult egyesületté. A kibővült tevékenységet a csaknem százötven tagú közösséggel már Lipták Tamás új elnöknek kell kialakítania, ugyanis a tizennégy évig elnöklő Szeleczki Sándortól ő vette át a feladatokat.

A Téli esték idei első előadására a város polgármesterét hívták ez is hosszú évtizedek hagyománya. Horváth Zsolt értékelte az elmúlt esztendőben végzett képviselő-testületi munkát, s tájékoztatta a kertbarátokat és az érdeklődő földváriakat a város költségvetéséről. Beszámolt a 2014-es év fejlesztéseiről: külvégi utak aszfaltozása, iskolai épületek hőszigetelése, fűtési rendszer korszerűsítése avagy az óvodai udvarok, játszóterek felújítása. Beszélt a lezárult és folyó beruházásokról, a tervekről: térfigyelő rendszer kialakítása, új piac, közösségi ház, Béke téri körfogalom kialakítása, a Duna-part rekonstrukciója. Beszámolt arról, hogy az időjárás, a sok csapadék nem kedvezett a Kálvária-partfal megerősítésén végzett munkáknak. A polgármester arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a költségvetés stabil, a városnak nincs adóssága.

A résztvevők érdeklődő figyelmükkel és sok kérdéssel is megtisztelték polgármesterüket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!