Dunaföldvár

2016.11.30. 14:25

Folt hátán folt, gyönyörűen - Egyedi alkotásaikkal sok örömet szereznek másoknak

Dunaföldvár - Száz foltvarró érkezett a napokban a városba a Foltvarró Művek őszi közös rendezvényére.

Gallai Péter

A Györkő Lászlóné vezette civil közösség tizennyolc éve működik. Jelenleg mindössze nyolc tagja van, de minden évben meghívják és vendégül látják hobbitársaikat.

A mostani közöss varrást a tájház projekthez kapcsolódva szervezték meg az elmaradt tavaszi program helyett. Szinte Duna-menti fesztivállá nőtte ki magát ez a rendezvény, kinőtték a helyszínt is - jegyezte meg a megnyitón dr. Süveges Árpádné alpolgármester, aki egyben köszönetet mondott a foltvarróknak, akik egyedi alkotásaikkal sok örömet szereznek. A helyi csoportnak is megköszönte, hogy felvállalják a szervezést, s kiváló házigazdagént öregbítik a város hírnevét.

Györkő Lászlóné (b) vezeti a tizennyolc éve nagy egyetértésben működő dunaföldvári foltvarró csoportot
Fotó: A szerző felvétele

A vendégek érkezéskor egy-egy nagy borítékot kaptak az előkészített alapanyagokkal, amelyekből kézi varrással egy adventi ajtókoszorú készülhetett el a délelőtt folyamán. Hogy munka közben erőforráshoz jussanak a vendégek, kis vödörkében szép alma, illetve a folyosón terüljasztalkám várt rájuk.

A mostani rendezvényre 15-18 településről jöttek, többek között Ercsiből, Adonyból, Rácalmásról, Kulcsról, Nagyvenyimről, Sárbogárdról, Iváncsáról, Dunaújvárosból, Paksról, Tolnáról, Szekszárdról, Mázáról. Egy részük az ottani foltvarróklub tagja, de akadnak egyedüli foltvarrók is.

Mindannyian jól érezték magukat a dunaföldvári rendezvényen. Visszatérő vendég Hingyi Lászlóné, aki a rácalmási klub új tagja. Mint mondja, szívesen foglalkozik a foltvarrással, s szeret a tárgyaival örömöt szerezni családtagjainak, ismerőseinek. A kulcsi Kiss Imréné azt a folyamatot élvezi, amint az anyag valamivé alakul. A húsz-harmincéves anyagok is új életre kelnek így. Az ajándékok mindig személyre szólóak, már az anyagválasztásnál figyelembe veszi, kinek milyen az ízlése.

Nagy közösség ez, mondja a tolnai Borza Györgyné, aki először jött Dunaföldvárra. Barátként fogadták itt. Közben sok ötletet mutatnak egymásnak, szívesen megosztják ismereteiket, fogásaikat.

Ötleteket gyűjtögettek akkor is, amikor a terem falát borító kiállítási tárgyakról fotót készítettek, hiszen különleges és szép adventi naptárak, díszek, faliképek, terítők, játékok, táskák és sok más készült erre a napra. Akadnak köztük egyéni munkák, de van olyan - például az ún. házas takaró, amelyet a földvári klubtagok közösen varrtak.

A jó hangulatú délelőttöt tombola zárta, sok értékes ajándékkal. Senki nem ment haza üres kézzel, hiszen egy kaposvári kereskedő méterárujából is vásárolhattak.

A rendezvény bizonyította, egy kis létszámú csoport is képes színvonalas programot létrehozni. A dunaföldvári foltvarró-találkozó támogatta néhány földvári vállalkozó (hentes, zöldséges, pék, rövid- és méteráru kereskedő).

A novemberi napsütésben aztán a vendégek egy része még a városközpontban sétálgatott, hogy az élményeket kiegészítsék Dunaföldvár látnivalóival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!