Dunaföldvár

2015.11.09. 16:07

Amennyiben az óvónő jól érzi magát, akkor a gyermek is

Dunaföldvár - Nagy sikere volt a Dunaföldváron első alkalommal megrendezett Pedagógiai napok programjainak.

L. Mészáros Irma

Szervezésekor Horváthné Támer Ilona, a Dunaföldvár-Bölcske-Madocsa Óvoda és Bölcsőde társult intézmény igazgatója úgy gondolta, hogy a mikrotérség óvodai munkaközösségei, illetve a városban lévő Eszterlánc Óvoda pedagógusai képesek az őszi szünet előtti hét napjait megtölteni programmal, s így lehetőség nyílik egymás munkájának megismerésére és tapasztalatcserére is.

Amikor az óvonők is játszanak: Géczi-Grega Szilvia (b), Besenczi Bernadett, Fabóné Bíró Ágnes, Rexeiser Rudolfné, Varró Katalin

Az óvodai élet sokféle területét érintették a programokban. Az őszhöz kapcsolódóan a József téri óvodában rendezett foglalkozáson Dubiczné Szőke Piroska és Kapitány Andrásné óvónők bemutatták, milyen új technikák vannak az ősz terméseinek feldolgozásához. Megismerték, hogy lesz krumpliból gyöngy, gesztenyéből társas és kreatív játék, szőttek pókhálót, de az ősz gyümölcseiből készítettek finom, egészséges italokat is. A Kossuth téri csoportban egészségnap keretében Fabóné Bíró Ágnes óvodapedagógus és Győri Istvánné védőnő foglalkozásain többek között a helyes táplálkozás, a fogmosás és kézmosás elsajátításának a módszereit figyelhették meg. A külvégi óvodában a gyerekeknek ekkor indult a Madarász ovi foglalkozássorozat. Délután ugyanott a pedagógusoknak Úr-Hosszú Edina tartott drámapedagógia foglalkozást, amelynek célja a közösségépítési és konfliktuskezelési készség fejlesztése volt. Majd kellemes órát töltöttek az adventre készülődve is, miközben új énekeket tanultak.

A gazdag gyakorlati programsorozat nevelési értekezlettel zárult. Ezen Szentesné Nagy Éva, a szekszárdi gyakorló óvoda pedagógusa az óvónők és a dajkák együttműködéséről tartott előadást, s arról, hogy milyen kompetenciákkal és hogyan kapcsolódhatnak akár a játéktevékenységekbe is. A délutáni téma az önértékelés volt. Horváthné Támer Ilona az ehhez kapcsolódó feladatokról, dokumentumokról és a munka tervezéséről beszélt. A rendezvénysorozatot egy érdekes játékkiállítás kísérte a művelődési központban.

A pedagógusok lelkesen készültek erre a hétre, s aktívan részt vettek a programokon. Gazdagodtak módszerekben, önismeretben és élményekben. Így nem volt öncélú a továbbképzés. Jól érezték magukat. S ha az óvónő jól érzi magát, akkor a gyermek is. Bizonyára a hétköznapokba is tovább tudják vinni ezt a lelkesedést és a sokszínűséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!