Dunaföldvár

2015.06.25. 13:49

Hastánctábor gálával Dunaföldváron - Janka ötödik éve foglalkozik a helyi gyerekekkel

Dunaföldvár - Ötnapos tábort tartott tanítványainak Nagyné Bessenyei Janka hastáncoktató, aki már öt éve foglalkozik gyermekekkel a városban.

L. Mészáros Irma

A Gamila Orientális Tánccsoport ifjú tagjai öt és tizenegy év közötti kislányok, akik év közben is lelkesen jártak a foglalkozásokra, s a vakáció első hetét ismét a hastáncnak szentelték. A tábort színvonalas és sikeres gálaműsorral zárták, amelyre szép számmal összegyűltek a szülők, nagyszülők, barátok a művelődési ház színháztermében.

Lapunkban korábban már írtunk arról, hogy Nagyné Bessenyei Janka leginkább a hastánc tradicionális változatát tanítja. Egy ősi művészetet, amely kifejezi a lelket, s ugyanakkor erősíti a testet. De az oktató szerint a hastánc fejleszti az egész személyiséget és a részkészségeket is: a finommotorikát, a kézügyességet, a testséma felismerést, a memóriát, a forgás következtében az agyi tevékenységeket is, s így a logikai gondolkodást, a tanulási képességeket. Ezen kívül fejlődik önképük, önbizalmuk, s megtanulják elfogadni önmagukat, A szülők visszajelzik a változásokat: sokat fejlődött nemcsak a tartásuk és mozgáskultúrájuk, hanem logikai készségük is. A legfiatalabb kislányt terápiaként íratták be a csoportba, hogy segítsék beszédfejlődését, amelynek alapja a mozgás.

Az idei tábor fő célja az volt, hogy a gyermekek színpadi előadásmódja tökéletesedjen. Ezt szolgálták a játékok és a foglalkozások is, amelyeken már a koreográfiákat gyakorolták. Janka segítője  Deák Judit és Temesi Kitti volt.

Nagyné Bessenyei Janka és kis tanítványai a csoport hangulatos, nyári hastáncos táborában. Fotó: L. Mészáros Irma

A gálaműsorban bemutatott sikeres szóló, duó és csoportos produkciók bizonyítják az éves munka és a tábor eredményességet. Látható volt, hogy a lányok örömmel, boldogan táncolnak. A szakemberek szerint ez a tánc harmóniát teremt test és lélek között. Remélhető, hogy ez a harmónia megmarad felnőtt korukra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!