Dunaföldvár

2015.06.18. 13:05

Hasznos kapcsolat - A nyelvvizsgában is segít a német diákok látogatása

Dunaföldvár - A település német testvérvárosából, Weikersheimből öt diák a Magyar László Gimnázium vendégtanulója volt egy hétig, amely során sok élménnyel gazdagodtak a fiatalok.

L. Mészáros Irma

Délelőttönként matematika, ének, testnevelés, angol, német, orosz órákon vettek részt. De az iskola – Rabóczki Ildikó tanárnő, a testvérkapcsolat koordinátora és a munkaközösség tagjainak szervezésében – gazdag szabadidős programokat is kínált nekik.

A kisvároson kívül igyekeztek ízelítőt adni a megye és az ország értékeiből. A fogadó fiatalokkal együtt megnézték Szekszárdon a Magyarországi Német Színházban a Bányavirág című előadást. Kelemen-Tóth Katalin tanárnő kíséretében jártak Pécsett, s Zengővárkonyban megnézték a Míves Tojás Gyűjteményt, amely Európában is ritkaságnak számít. Érdekes élmény volt a fiataloknak látni a mintegy kétezer hímes tojás között a gyűjtemény egyik különleges darabját, amelyet honfitársuk, Charlton Carina német tojásdíszítő a magyar millennium alkalmából készített, s amely „A Himnusz dallama egy strucctojás felületén” címet viseli.

A vendégek és vendéglátóik: Pia Schwarz (b), Celine Erdmann, Franziska Kehrwald, Carina Schimmel előtte Márkus Lilla, Pia Kilian, Horog Mariann és Poros Marcella (Fotó: amatőr felvétel)

Egy délután a szép időben a fiatalok Dunaföldvárról átkerekeztek az új kerékpárúton Soltra, Révbérpusztára; az egyik szülő pincéjénél pedig jó hangulatú hússütögetés részesei voltak. Családi nap keretében együtt utaztak Budapestre, hogy megmutassák a vendégeknek a magyar fővárost is és fogadta őket Dunaföldvár polgármestere, Horváth Zsolt. A három vendéglátó magyar gimnazista Horog Mariann dunaföldvári, Márkus Lilla előszállási, Poros Marcella dunaegyházi diák volt, így a kistelepülések hangulatát is megérezhették. Mariann szerint nyitott, kedves, érdeklődő társakat kaptak, s ők már barátként, igazi testvérként utaznak majd szombaton Németországba, hogy viszonozzák a látogatást.

Dunaföldvár és Weikersheim középiskolái között 1993 óta tart ez a kapcsolat. A programban résztvevő diákok a németet, illetve időnként a közvetítő angol nyelvet valódi kommunikációs eszközként használhatják – ezzel elősegítve a nyelvvizsga sikerét, illetve megerősítve a továbbtanulás szándékát. Nagyon fontos szerepe van a fogadó családoknak, időnként évekig tartó kapcsolat is kialakul.

A szülők biztosították a reggelit-vacsorát, ebédet a gimnáziumi menzán kaptak. Az iskola az Áldozzunk gyermekeink tudásáért alapítványból, illetve az önkormányzat testvérvárosi keretéből kapott összegből finanszírozza a programokat, sőt a város hozzájárul a földváriak kiutazáshoz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!