Dunaföldvár

2016.05.18. 14:35

Határtalan látogatás

Dunaföldvár - Dévai középiskolások töltöttek négy napot Dunaföldváron. Mint korábban megírtuk, a dunaföldvári Magyar László Szakképző Iskola a Téglás Gábor Elméleti Líceumot választotta partnerül a Határtalanul! programban.

L. Mészáros Irma

A nyertes pályázat eredményeként áprilisban a földváriak látogattak Dévára, ezt követően pedig később városunkban fogadták viszontlátogatásra az ottani diákokat.

Húszfős csoportban azok az erdélyi fiatalok jöttek - turizmus-vendéglátás szakosok és természettudományi tagozatosok -, akik részt vettek a földváriak fogadásában, de figyelembe vették a tanulmányi eredményeket is - számolt be a csoport vezetője, Kovács Erzsébet pedagógus. A programot tapasztalatszerzésként is fontosnak tartja, s követendő példa, hogy a földvári iskolában nagyobb a gyakorlat szerepe a képzésben. Tartalmas és szép napokat töltöttek Magyarországon - jegyezte meg a tanárnő. A vendégek megnézték a földvári nevezetességeket, többek között a Várt, a városháza Csepeli István alkotta dísztermét és a szerb templomot, de jártak Kiskőrösön a Közúti Múzeumban és a Petőfi Emlékházban, valamint Kalocsán a tájházban, a Paprika Múzeumban és az Érseki palotában is, illetve kis sétát tettet a Kiskunsági Nemzeti Parkban. Jó hangulatú kézműves program keretében tarisznyát és ékszert készítettek.

Polgármesteri fogadás a városházán, balra Horváth Zsolt. Az első sorban jobbra Csizmadiáné Mihálovics Magdolna, a földvári intézmény, mellette Kovács Erzsébet a dévai csoport vezetője

A dévai csoportot az utolsó napon a városházán fogadta Horváth Zsolt polgármester, aki köszöntőjében kiemelte, hogy fontos egymás megismerése, a tolerancia és az együtt megélt élmények. Üdvözölte a dévaiakat Jákli Viktor önkormányzati képviselő, a Máltai Szeretetszolgálat dunaföldvári csoportjának vezetője, aki rendszeres támogatója Böjte Csaba otthonainak. A diákok között szintén akadt több is, akivel ismerősként köszöntötték egymást. Hogy Csaba testvér otthonai milyen határtalan lehetőséget biztosítanak, azt jól példázta az egyik megszólított fiú, a magyarul hibátlanul beszélő román Vitalis Raul Alexandro, aki háromévesen került Csaba testvérhez; először egész napos napközi otthonba, majd bentlakásos intézménybe, s ma turizmus szakon tanul a líceumban.

Csizmadiáné Mihálovics Magdolna, a földvári intézmény vezetője arról számolt be, hogy a pályázat a szállás, valamint az utazás költségeit fedezi. Az étkezést és a különböző belépődíjakat az önkormányzat támogatásával tudták biztosítani. Sok segítséget kaptak helyi vállalkozóktól: Albu Györgytől, Princz Györgyitől és Medgyessy Zsolttól.

A 2010 óta működő Határtalan program a fiatalok identitástudatának erősítését, a megismerést és az elfogadást szolgálja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!