Dunaföldvár

2016.06.24. 15:30

Igéje szép szavára megnyíltak tanítványai

Osztálytalálkozó? Rendhagyó irodalomóra? Meghatározhatatlan, de valami különös esemény színhelye volt a Magyar László Gimnázium. Az iskola utolsó latinos osztályaként 1970-ben végzettek diákcsínyként- meglepetésként ugyanis verseinek kiadásával ajándékozták meg egykori, nagy tekintélyű, nyolcvannégy éves tanárukat, dr. Csákvári Józsefet.

L. Mészáros Irma

Dunaföldvár fontos állomást jelentett a fiatal pedagógus életében. Szellemi magaspont volt, állította, ahol misszióját teljesítette. A nemes anyagból gyúrt emberi lelkeket alakította, s igéje szép szavára megnyíltak tanítványai.

Hogy milyen nyomot hagytak szavai és személyisége, azt jól mutatja, hogy a napokban megrendezett könyvbemutató-találkozóra különböző évfolyamokról közel hetven egykori diákja jött el. Érkeztek többek között Budapestről, Székesfehérvárról, Siófokról, Fonyódról, Dunaújvárosból, Szekszárdról, Cecéről, meg természetesen Dunaföldvárról s a környező településekről - Előszállásról, Soltról, Bölcskéről. A rendhagyó alkalom szervezését Béládi-Muskó Zsuzsa, dr. Burján Attila, Czobor Zsuzsa, dr. Hovanyovszky Sarolta, dr. Kerekes László és Tóthné Puskás Aranka vállalta.

Dr. Téglásy Imre Az ember a bolygónkon és az univerzumban című kötet kiadója, egykori tanítvány és eszmetárs kortárs magyar íróként mutatta be dr. Csákvári Józsefet, aki 1957-től csaknem másfél évtizeden keresztül volt a gimnázium tanára

A délutáni különleges tanóra Osztály vigyázz! - felszólítással, majd Béládi-Muskó Zsuzsa hetes jelentésével és szép szavaival kezdődött, hogy aztán első felelőként dr. Téglásy Imre kortárs magyar íróként mutassa be a Tanár urat, akit a jelenlévők közül mindenki jól ismert. Jól, de nem a költői vénáját. Csákvári József 1957-től csaknem másfél évtizeden keresztül volt a dunaföldvári iskola tanára. Magyart, történelmet és műalkotások elemzését, sőt alkalmanként más tantárgyakat is tanított. De - amint Téglásy Imre mondta - nem akárhogyan; a világművészet titkos tudományát tanította, amelynek beavató szertartásain repülni, szárnyalni tanította őket.

Ezt az emelkedettséget érzékelte a külső személő is, amikor - Csákvári tanár úr szavaival - egy emberöltőnyi lét vége felé bemutatta egy lélek történetét. Hiszen versei, amelyeket felolvasott, igényes, szenvedélyes szavai, amelyekkel összekötötte a verseket, annak az embernek az életét és érzelmeit mutatták, akit ismertek diákjai, de másként. A korábban együtt töltött iskolaévek, tanórák során a személyest háttérbe szorította. Hiszen akkor ott voltak a görög klasszikusok, Botticelli és sokan mások. Az irodalom, a festészet és a zene együtt fejezte ki az eltitkolt ént. Most versekben jajongta el a pár hónaposan elvesztett anya hiányát, az anyáét, akinek önfeláldozása nyitott utat neki az életbe. Érzékletesen fejezte ki a háborús légitámadáskor átélt gyermeki félelem emlékét, majd az életben maradás csodáját. De megfogalmazta az idős ember misztikus pillanatait is, amelyeket Bach zenéjének hallgatása közben megél. Ma azt is megtanította hatvan-hetvenéves egykori tanítványainak, hogy bár csillagporból épül fel a testünk,/ isteni távlatokat rejt a szellemünk,/tragikus sors az emberlétünk. Illyés Gyulától is tudjuk, hogy ki szépen kimondja a rettenetet, azzal fel is oldja . Az idős tanár ismét olyan élményt adott, amellyel érzékeny emberségben gazdagodtak a tanítványai.

S hogy milyen nyomot hagytak szavai és személyisége, azt jól mutatja, hogy a napokban megrendezett könyvbemutató-találkozóra különböző évfolyamokról közel hetven egykori diákja jött el az ország minden pontjáról

- Csak itt, a találkozón értettem meg, miért volt vidámságában is szomorkás, visszafogott a Tanár úr - jegyezte meg Gallai Erzsébet nyugdíjas könyvtáros, aki határozottan állítja, hogy Csákvári József az a pedagógus, aki kijelölte életét, hogy irodalommal, könyvekkel kell foglalkoznia.

Szécsi Andrásnéra, a gimnázium nyugdíjas magyar szakos pedagógusára is nagy hatással volt a délután. Pár évig együtt tanított a gimnáziumban Csákvári Józseffel, akitől - mint mondja - pályakezdőként többet kapott, mint az egyetemi módszertani kurzus alatt.

- A verseket hallgatva megrendültséget éreztem, mert megindítóak ezek az írások, de - az egykori tanítványoknak is hála - újra átélhettem a fiatalkori lelkesedést is - összegzi élményeit a tanárnő. Az ember a bolygónkon és az univerzumban című kötet kiadója dr. Téglásy Imre, egykori tanítvány és eszmetárs. A könyvben anyaversek, ún. csillagversek, önportrék, magánéleti és közéletű témájú költemények szerepelnek. Az ötven példány pillanatok alatt elfogyott, így többen már az újabb kiadásból igényelhettek csak. A közgazdász végzettségű egykori diák, a solti Kovács János kimagasló pedagógusi személyiségnek nevezte Csákvári tanár urat, s azt emelte ki, hogy nemcsak ők tisztelték a pedagógust, hanem ő is tisztelte diákjait. Emberi méltóságukat soha nem tiporta, még gyengébb feleletkor sem. Erős kohéziót teremtett, érzékeny emberekké tette őket egymás iránt is. Különleges alma mater volt ez a gimnázium, ahol olyan csapat jött össze, tanárok és diákok egyaránt, akik szárnyaltatták egymást - teszi hozzá. S ebben kitüntetett szerepe volt Csákvári tanár úrnak, aki bizton állíthatja az emberélet útjának végén , hogy nyomot hagyott a világban: tanítványaiban és most már verseivel is.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!