Dunaföldvár

2015.06.16. 16:50

Ingyenes internet a dunaföldvári Duna-parton

Dunaföldvár - Elkezdődhetett a Hősök terénél található park első ütemének kivitelezése A részletekről Horváth Zsolt polgármestert kérdeztük.

Gallai Péter

– A parkban térkövezett sétányok készülnek őszi lomb színben, kandeláberes térvilágítási rendszert építenek ki, felújítják a zöldfelületet. Ezen felül két játszótér is épül, egy a gyerekeknek, egy pedig a felnőtteknek, amelyek bármikor, korlátozás nélkül használhatóak. A locsolórendszerhez is elkészülnek a kiállások és felújítva visszakerülnek a padok. Amikor elkészül minden, azért, hogy így is maradjon, a testület úgy döntött egy megváltozott munkaképességű embert fogunk parkőrként alkalmazni. Ő egész nap felügyeli a területet, locsolja a virágokat, gaztalanít. Ám ahhoz, hogy minél több embert ide tudjunk csábítani, minél több programot és szolgáltatást kell nekik nyújtanunk. Ennek részeként aláírtuk a szerződést egy vállalkozóval, hogy a volt hajóállomás épületében rövidesen teraszos kávézót nyit, ahol az illemhelyet is működteti majd, ami alapvető igény. Az egész park, a strand, valamint a kemping pedig plusz szolgáltatásként le lesz fedve ingyenes wi-fivel, azaz internettel, mert a mai világban ha tetszik ha nem, ez is egyre fontosabb kritérium. Különösen, ha a fiatalokat is szeretnénk lecsábítani.

Egyébként a felújítással érintett területen található a második világháborús szovjet emlékmű és két parcellában sírok is vannak, ezek kezelését kormányközi szerződés rögzíti, tehát az orosz fél beleegyezése nélkül az itt eltemetett katonákat például exhumálni sem lehet, nem is járulnak hozzá. Mivel az emlékmű az utóbbi időszakban nagyon rossz állapotba került, ezért az önkormányzat saját forrásból elhárította az életveszélyt, visszaragasztották a levált kődarabokat és helyreállították a lánckerítést.

– Azt gondoljuk, a magunk erejéből amit tudunk megteszünk, a sírokat rendben tartjuk, virágosítjuk, de a komolyabb felújításhoz szükség van állami, vagy orosz forráshoz – tette hozzá.

Felső képünkön a szovjet második világháborús emlékmű látható, amelyet nem, csak annak környékét érinti a mostani felújítás. Itt is díszburkolat és térvilágítás épül. Lenti fotónkon a gyerekeknek szóló játszóteret építi Szili Richárd, Stamber Sándor, Bogdán Kálmán és Németh Gábor (Fotó: Ady Géza)

A városvezető a folytatásról is beszélt, hiszen a területre kész koncepcióval rendelkeznek. A következő elem jövőre a parkfelújítás befejezése lenne, ami az első világháborús emlékművet és annak környékét érinti. A 2020-ig szóló tervben szerepel, hogy a part menti út a rendbetétele után csak gyalogosforgalomra szolgálna, a park felett futó zsákutcát kinyitnák és a kemping területén keresztül összekapcsolnák a Mély úttal, amelynek macskaköves burkolat szintén megújulna. Ezzel a Rókus pincéket is jobban el lehet érni. A gyógyfürdő és a strand további fejlesztése is cél, ahol egy busznyi vendég fogadására alkalmas szálláshely épülne. A polgármester hangsúlyozta, nem luxusberuházásban gondolkodnak, amivel nem tudnak és nem is akarnak versenyezni.

– Budapesttől idáig sehol nincs olyan közvetlen és akkora terület, mint a kempingünkben, ahol a fürdőbeli mellett olyan szálloda épülhet, amelynek minden szobája a folyóra néz.

 

Nemzetközi személykikötő

Mivel rossz állapota miatt a több évtizedig a partnál álló Botel Admirál nevű hajót szét kellett bontani, ezért a vízisportkör az önkormányzat támogatásával új, alacsony merülésű tanyahajó után nézett. Az egyesület úgy döntött, hogy nemzetközi közforgalmú személykikötőnek kérik meg az engedélyeket, mert régi vágy, hogy a nagy dunai kirándulóhajókat meg tudják állítani. Emellett a város megszerezte a dunaföldvári kishajókikötő engedélyeit, műszaki vizsgáját, s szeretnék a kisapostagi példát bejárni vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!