Dunaföldvár

2016.02.03. 15:20

Két terv van: a régi épület felújítása, bővítése, vagy egy új komplexum építése

Dunaföldvár - Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek... Ez a Karinthy Frigyes-verssor jutott eszembe a magyar kultúra napján tartott ünnepi köszöntő közben Dunaföldváron.

L. Mészáros Irma

Pataki Dezső, a helyi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója beszédében ugyanis nemcsak a magyar kultúra értékeire hívta fel a figyelmet, hanem a jelenről szólva a közművelődési intézmények és dolgozóik méltánytalan helyzetére is.

- A statisztikák alapján az összes intézménytípust beleértve a művelődési házak a leglátogatottabbak, hiszen ezek vannak legközelebb a lakossághoz, szinte házhoz viszik a kultúrát - mondta. De azt is hozzátette, hogy társadalmi, kulturális súlyához képest elég mostohagyerekként kezeltetnek. Nemzeti közművelődési intézményfejlesztési programról nemigen hallani. Nem állította, hogy semmi sem történt az elmúlt évtizedekben. Hiszen az ötezer fő alatti településeken megvalósult az Integrált közösségi és szolgáltató tér-program, amelynek keretében sok kistelepülés művelődési háza újult meg. Az Agora-programban pedig a megyeszékhelyek nagy művelődési központjai kaptak lehetőséget és anyagi támogatást. A kettő között azonban igen számottevő települési réteg van, amelyek teljes mértékben kimaradtak mindenfajta fejlesztésből. Ezek közé tartozik Dunaföldvár is - panaszolta az igazgató.

Pataki Dezső igazgató hívta fel a figyelmet a problémákra

A dunaföldvári művelődési központ egy 1894-ben, az egykori Egyenlőségi Kör székházaként emelt, többször toldott-foldott épületben próbálja ellátni sokoldalú feladatát. A város legszélesebb rétegeinek kulturális, közművelődési igényeit igyekeznek kielégíteni változatos, sokrétű programokkal.

Felnőtt- és gyermekszínházi előadásokat, filharmóniai koncerteket, táncgálákat és előadóesteket, kiállításokat szerveznek, mozit működtetnek. Helyet adnak a városban működő művészeti csoportoknak (Ördögszekér Néptáncegyüttes, Annamatia Nőikar, Zsigec Musical csoport, hastánccsoport, Löfan Mazsorett), civil szervezeteknek (kertbarátok, nyugdíjas klub, foltvarró klub), de a városi ünnepségeket, az óvodai-iskolai műsorokat is itt láthatják a városlakók. A cserkészek, a sporthorgászok egyesülete is a művelődési házban tartja nagyobb rendezvényeit. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt helyi csoportja, a Baba-mama klub, a Meridián Tornaklub is rendszeresen használja a házat. A sokrétű feladathoz kicsi a hely, s a körülmények méltatlanok a 21. századhoz. Az épület, a bútorzat, a színházterem műszaki állapota siralmas.

A Vöröskereszt helyi csoportja is rendszeresen használja véradásra a művelődési központot

Az összesen tizenegy főt és két kulturális közalkalmazottak foglalkoztató komplex intézmény ráadásul országosan is azon kevesek közé tartozik, amely a művelődési központ és a könyvtár mellett múzeumot is üzemeltet. Hiszen a város első számú turisztikai célpontjának számító Vár három kiállítóhelyének - a Vármúzeum, a Fafaragó Galéria és az Ispánház - a programjairól is ők gondoskodnak. A várudvaron tartott szabadtéri Földvári Nyári Esték színvonalas színházi és koncertélményt nyújtanak immár két évtizede. A legutóbbi évadokban például a nézők láthatták a Hegedűs a háztetőn, a Magyar Állami Népi Együttes, a Csík zenekar, Kulka János vagy a Coincidance nagysikerű előadását.

Nyaranta tartanak történelmi táborokat, kapcsolódnak a Múzeumok éjszakája programjaihoz. Várostörténeti vetélkedőket, kreatív foglalkozásokat, Márton-napi és adventi rendezvényeket szerveznek, de a művelődési ház dolgozói a fő megvalósítói a Majális, a Szent István nap és a Szüreti fesztivál programjainak. A könyvtár égisze alatt irodalmi kávéház működik, rendszeresen várják a helyieket könyvbemutatóra, kiállításra.

A kultúrházainknál, könyvtárainknál csak a benne dolgozóknak sanyarúbb a helyzete - folytatta Pataki Dezső. A közgyűjtemények és művelődési házak dolgozóinak a Medgyessy-kormány 2002-es nagy közalkalmazotti béremelése óta érdemben nem nőtt a jövedelme. A 2008-as csekély mértékű emelést azóta elnyelte az infláció, s a fizetések ma reálértéken jóval kevesebbet érnek, mint hét vagy tizenhárom évvel ezelőtt. Az elavult bértábla átalakítására és az e területen dolgozók életpályamodelljének kidolgozására - úgy érzik - az irányítók nem tesznek komoly lépéseket. Erről szó volt már a paksi kistérségi és az országos szakma konferenciákon, vándorgyűléseken, de még az egyszeri bérkompenzáció sem került be a 2016-os költségvetésbe.

Úgy érzik, nagy a baj. Nem véletlen, hogy a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete a magyar kultúra napjához kapcsolódóan az ország számos nagyobb településén megmozdulásokat szervezett Gyújts lángot a sötétség ellen mottóval A magyar kultúra emlékére alcímmel, hogy felhívja a figyelmet a méltánytalan helyzetre.

Dunaföldvár képviselő-testülete nemrég tárgyalta a Művelődési Ház és Könyvtár működéséről szóló beszámolót, belátva, hogy a helyzet lassan már tarthatatlan. Két koncepció kidolgozását kezdték el. A régi épület felújításáról, bővítéséről, illetve egy jól kiválasztott helyen komplex feladatot ellátó új épületről is szó van. A városfejlesztési tervben szerepel a kulturális intézmények megújításának elképzelése. De hogy a megvalósításához anyagi forrás is rendelkezésre álljon, ahhoz országos döntés szükségeltetik. Mert a probléma nem dunaföldvári.

Ezért érezte Pataki Dezső szükségesnek, hogy egy olyan frekventált eseményen, mint a magyar kultúra napja, beszéljen a gondokról. De egyébként Isten áldja a magyar kultúrát!



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!