Dunaföldvár

2014.10.09. 13:50

Hangulatos ünnepség az idősek otthonában

Dunaföldvár - Az idősek világnapján hangulatos ünnepséget tartottak a dunaföldvári Napsugár Integrált Szociális Intézmény otthonában.

L. Mészáros Irma

Remek hangulatban telt az ünnepség az otthonban, a lakóknak számtalan vidám percet okozva

A műsorban kedves verssel-mesével állt a ház lakói elé a József téri óvodások Pillangó csoportja. Dubiczné Szőke Piroska és Molnár Györgyné Csilla óvónők kisgyermekei könnyeket is csaltak a szemekbe, amikor elénekelték a Halász Judit-Bródy János-dalt: Mit tehetnék érted, hogy elűzzem a bánatod. Az intézmény dolgozói által előadott banyatánc pedig megnevettette a jelenlévőket. A legnagyobb sikere azonban a Dunakömlődi Félnótásoknak volt. A kilenc nyugdíjas férfiból álló dalkör, avagy a vagány gyerekek, ahogy magukat nevezték népdalokkal, nótákkal próbálta megvidámítani azokat az embereket, akik sokszor már csak maguk elé néznek, befelé látnak. A nóták meg-megmozdították a már tehetetlenül, a térden vagy a járókereten pihenő kezeket, megmozdultak az ajkak, s néhányan énekelték, mondták a régen ismert dalokat.

- De szerettük mi is ezeket énekelni a papával! - sóhajtott föl Margit néni, az egyik lakó.

Az intézmény vezetője, Jeney Judit szerint mentálisan nagyon jó hatásúak azon alkalmak, amelyek változatosságot és mosolyt hoznak a hétköznapokba. Tudatosan sok ilyet teremtenek. A hagyományos nemzeti és családi ünnepeken kívül rendeztek már lángos-és palacsinta-partit, szüretet, jelmezes farsangot. Többször meglátogatják őket az Őszi alkony nyugdíjasklub tagjai. Hetente meridián tornával mozgatja meg őket Antal Ferencné és Garai János. A lakók várják, szeretik őket. Meghitt perceket adnak az imadélutánok is. Itt különösen fontos egy mosoly, egy kedvesség, s igyekszünk mindent megtenni, hogy otthonuknak érezzék ezt a házat - teszi hozzá a Napsugár vezetője.

Az önkormányzat tulajdonában lévő intézményben, amelyhez a kilencvenkét férőhelyes idősek otthonán kívül a tanyagondnoki és a családsegítő szolgálat, illetve az alapellátási központ is tartozik, huszonnégy képzett ápoló és három mentálhigiénés szakember szolgálja az időseket. A mai Hunyadi parkban, a volt szovjet laktanyához tartozó egyik négyemeletes, teljesen felújított épületben egy-két-háromágyas apartmanok vannak. 24 órás szakképzett nővérszolgálat, rendszeres orvosi ellátás, pszichiáter szakorvosi ellátás és gyógytornász szolgálja a lakókat. Az elmúlt két évben sok fejlesztést tudtak végrehajtani. Egy hagyatéknak köszönhetően tanyagondnoki buszt vásároltak, biztonságosabbá és kényelmesebbé tették a liftet, az ellátást szolgáló eszközökkel, többek között gyógyászati segédeszközökkel, EKG-géppel, vérnyomás- és cukormérővel is gyarapodtak.

A mosolygós, optimista Jeney Judit munkája igazi elismerésének azt tartja, amikor pénteken azt mondják neki: De siessen vissza! Jó a kapcsolata az önkormányzattal, a hozzátartozókkal is. A házban a lakók között időnként felmerülő problémákat a jó kollektíva segítségével igyekszik rugalmasan megoldani.

- Egy-egy ilyen program után, mint a mostani is, zsong a ház! - mondja Némethné Horváth Éva mentálhigiénés munkatárs. Mert megtelt a szívük-lelkük. A Napsugár otthon dolgozói ugyanis ezért munkálkodnak, hiszen tudják és vallják az ókori bölcs, Tatiosz szavait, hogy aki szívét képes megtölteni szeretettel, a legtöbbet tette a világért, amit ember tehet.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!