Dunaföldvár

2015.09.02. 13:04

A klasszikus magyar vendéglátáshoz hozzátartozik a cigányzene is

Dunaföldvár - Immár második éve júniustól szeptember végéig élő zene szól a vasárnapi ebédhez a Vár Étterem teraszán: Látó Imre prímás és Jónás Béla cimbalomművész játszik a szép számú vendégseregnek.

L. Mészáros Irma

Az étterem külső-belső megjelenéséhez, a hely hangulatához jól illeszkedik a Látó Imre és Jónás Béla által játszott repertoár. Látó Imre prímás, aki számos külföldi országban dolgozott, s zenélt a három tenorral, köztük Pavarottival is, széles műfajú zenei összeállítást nyújt a dunaföldvári vendégeknek. A cigányzenén és a nótákon kívül klasszikus zene és világsláger is felcsendül a Dunára néző szép teraszon. S a szél röpíti a dallamokat a vár alján lévő utcákra, valamint a házak udvarára is.

S hogy mit szólnak a vendégek vagy a földváriak? - Nagyon szép volt a zene, egész nap elhallgatta volna - mondja egyikük, Horváth Attiláné. Egy másik asszony, Szemenyei Rózsa úgy véli, végre megértük, hogy ismét úgy gondolják, ez a zene része a kultúránknak, büszkék lehetünk rá. De azzal is kifejezik véleményüket, hogy sokan keresik fel ezeken a napokon a helyet.

A városban a 19. század közepétől igen népszerűek voltak a cigányzenekarok. Innen indult a híres pesti mulatóhely, a Komlókert legnagyobb tehetségű cigányprímása, Patikárius Ferenc, aki többek közt ifj. Johann Straussnak, Petőfinek, Vörösmartynak is muzsikált. Jó, hogy újra zene hallatszik itt is, hiszen Krúdy szavaival a cigány hegedűjének nincs nyelve, de van lelke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!