Dunaföldvár

2016.06.22. 13:30

Generációkat felnevelő dunaföldvári pedagógusokat köszöntöttek

Dunaföldvár - Pedagógusokkal és az oktatási intézmények dolgozóival telt meg a dunaföldvári művelődési központ színházterme, ahol a városi pedagógusnapi ünnepséget tartották.

L. Mészáros Irma

A résztvevőket köszöntötte Horváth Zsolt polgármester, aki megválasztása előtt maga is pedagógusként dolgozott. Beszéde elején meglepődött azon a próbán, hogy a jelenlévők többsége már gyerekkorában is pedagógus akart lenni. Pedig ez az elhivatottság alapvető a pályán. A polgármester kiemelte, hogy gyermeket nevelni csak a jövőbe vetett hittel lehet. Ez az optimizmus a pedagógusok fő jellemzője. Fontos az a tudat, hogy akkor vagyunk a helyünkön a világban, ha érezzük, képesek vagyunk olyat nyújtani, amit a világ nélkülünk nem kapna meg.

Az ünnepségen jubileumi díszokleveleket adtak át: egy gyémánt- és három aranydiplomát.

Gyémánt diplomát kapott dr. Velis Béláné nyugdíjas óvónő, aki több évtizedes földvári pedagógusi pályája alatt nemcsak a kisgyermekeknek adott sokat, a szakmai gyakorlaton nála lévő hallgatóknak is, sőt sikeres bábszakkörével a település hírnevét is öregbítette. Ő volt a gyakorlatvezetője többek között a D-B-M Óvoda és Bölcsőde igazgatójának, Horváthné Támer Ilonának, aki most Vali néni munkáját méltatta.

Dull Béláné nyugdíjas gimnáziumi tanár aranydiplomáját vehette át ezen a pedagógusnapon. Nem véletlen, hogy nem a kibocsátó egyetemen. Vérbeli pedagógus, elkötelezett emelgés - mondta az oklevél átadásakor Balogh Emese, a Magyar László Gimnázium vezetője, aki tanítványa és kollégája is volt Magdi néninek. Elek Magdolna ugyanis a földvári gimnáziumból került a szegedi egyetemre, azután egész pedagógusi pályáját a Magyar László Gimnáziumban töltötte. A méltató kiemelte sokoldalúságát, igényes és elhivatott pedagógusi munkáját, s Magyar László emlékének ápolásában végzett tevékenységét.

Keresztesné Katona Mária, a Beszédes József Általános Iskola vezetője Nagy Sándorné Schmera Zsuzsa magyar-történelem-rajz szakos tanárnőnek adta át az aranydiplomát. Ő is a képesítés megszerzésétől a nyugdíjazásig a földvári iskolában dolgozott. Pontos, precíz és maximalista volt önmagával és másokkal szemben is. Nagy gondot fordított, hogy diákjai megismerjék kultúránk értékeit.

Szalai Gyuláné (középen) óvodapedagógus is most vehette át a Kecskeméti Főiskola aranydiplomáját

Szalai Gyuláné óvodapedagógus is most vehette át a Kecskeméti Főiskola aranydiplomáját. Dajka édesanyjától örökölte a gyermekszeretetet, s választott pályát. 1970-től nyugdíjba vonulásáig végezte tudatos óvodapedagógusi munkáját, hol vezető óvónőként, hol járási szakfelügyelőként.

Az ünnepségen végül elköszöntek három, nyugdíjba vonuló dajkától. Adenbrenner Józsefné, Kiss Istvánné és Kuti Valéria több évtizeden át aktív és lelkiismeretes résztvevője volt az óvodai életnek.

Idén ismét egy remek hangulatú zenés műsort is kaptak ajándékba a földvári pedagógusok. A Szenesnek áll a világ című darabban a Nagyváradi Erzsébet és Vasicsek János előadópáros a hat éve elhunyt dalszövegíró-zeneszerző Szenes Iván dalainak felhasználásával humoros-ironikus képet rajzolt a házasság intézményéről. Kellemes volt hallgatni a jól ismert számokat egy remek zenekar kíséretében.

A város önkormányzata a program után megvendégelte pedagógusait, hogy így is alkalmat teremtsen egy kis pihenésre, valamint kötetlen beszélgetésre.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!