Dunaföldvár

2016.06.29. 13:01

Juniálissal ünnepeltek a horgászok

Dunaföldvár - Egész napos juniálissal ünnepelte alapításának hetvenedik évfordulóját a Dunaföldvári Sporthorgászok Egyesülete szombaton.

L. Mészáros Irma

A solti Kis-Duna partján a horgásztanyánál reggeltől estig közel kilencszáz ember megfordult: az egyesület dunaföldvári, dunaegyházi, dunaújvárosi, solti, előszállási, nagyvenyimi, hartai tagjai - családjukkal, barátaikkal. De jöttek mások is, akik örömmel töltötték a meleg nyári napot az árnyas fák alatt. A jó hangulatú, családias rendezvényen mindenki megtalálta a kikapcsolódást, a szórakozást.

A Kiss Lajos Csaba vezette horgászegyesület természetesen halászléfőző versennyel indította a délelőttöt. Harmincan vállalták, hogy a zsűri elé állnak főztjükkel. Minden versenyzőt népes társaság vett körül, s ami a lényeg, nem sok maradt a nagy bográcsok alján a finom halételből, este az is elfogyott. Az öttagú zsűri - Gecse Lajos, a Tolna megyei Horgászegyesületek Szövetségének elnöke és alelnöke, Csernik József, Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere, Szilágyi István, Dunaegyháza vezetője és Dávid István, az Aranyfácán Étterem üzletvezetője - az elkészült halászlé íze, illata, állaga alapján Györkő Sándor főztjét értékelte a legmagasabb pontszámmal. Kupát, jutalmat és oklevelet kapott még a második helyezett Vagyon Miklós és a bronzérmes Nikl Gábor.

Mindenkinek jutott a finom falatokból...

Horváth Zsolt polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy az egyesület működése során volt lent is, fent is, hiszen a hetven év nagy idő. Most már irigylésre méltó szép helyen tudják fogadni a kellemes és természetes kikapcsolódásra vágyókat, Igazi turisztikai vonzerőt teremtettek a festői Kis-Duna partján, s bízik benne, hogy az örökséget a következő hetven évre is továbbviszik.

Nagyon sok kisgyermekes család választotta ezt a juniálist, s nem csalódtak. A víz melletti kellemes környezetben nemcsak a játszótér szolgálta a kicsiket. Görög Ferenc támogatóként vállalta, hogy egész nap kocsikáztatja az érdeklődőket, sőt Csillag és Feró nevű lovára fel is lehetett ülni. A Csányi Imre vezette önkéntes tűzoltók jóvoltából habpartin frissülhettek a kicsik, de akadt felnőtt is, akit barátai megmártottak az illatos habban. Kuti Valéria és a vöröskeresztesek szervezésében játszóházi foglalkozásokon vehettek részt az apróságok, ingyen használhatták az ugrálóvárat is. Volt kötélhúzó verseny nagyoknak-kicsiknek. A felnőttek közül tizenhat résztvevővel nagy sikerrel zajlott le a sörivó verseny, amelyet a páros mérkőzések döntőjében végül a nagyvenyimi Deák Zsolt nyert meg. Természetesen nem maradhatott ki a programok közül a nóta, ének és zene sem. Szlovák és magyar népdalokkal fellépett a dunaegyházi Derűs Ősz énekkar, majd késő délután Szávolovics Gabriella hangulatos nótacsokorral szórakoztatta a résztvevőket. Ebéd alatt és este Kozma Lacika játszott. Sokan élvezték a kellemes nyári éjszakát, beszélgettek és énekeltek egészen éjfélig.

Az 1946-ban alapított egyesület az ötvenes évek elején tette le a horgásztanya alapjait, s azóta kezelik a vízfelületet is. A Dunaföldvárért Emlékéremmel ez év elején kitüntetett egyesület elnöke, avagy ahogy tréfásan emlegetik a halügyminiszter Kiss Lajos Csaba és a fiatal és lelkes vezetőség irányításával, az összetartó közösség közreműködésével tavaly közel harmincmillió forint értékű beruházást végeztek pályázati pénzből és saját erőből. Felújították az épületet, a stégeket és a bekötőutat, új játszóteret alakítottak ki. A mostani rendezvény költségeit is saját bevételeikből fedezték, s köszönettel vették az önkormányzat által végzett szúnyoggyérítést és a mellékutakra hordott zúzott követ.

A hatszáz fölötti taglétszámú egyesület igazi gondos gazdája a területnek, s szíves házigazdaként várja a természetet kedvelő családokat, baráti társaságokat, civil közösségeket - s nemcsak a jubileumi juniálison.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!