Dunaföldvár

2015.09.23. 14:18

Katasztrófavédelmi gyakorlaton jártak a dunaföldvári vöröskeresztesek

Helyi vöröskeresztesek is részt vettek azon a különleges, összevont országos katasztrófavédelmi gyakorlaton, amelyet a Magyar Vöröskereszt szervezett Devecserben.

L. Mészáros Irma

A háromnapos gyakorlaton, amelyen kétszázötvenen vettek részt, egy olyan szituációt szimuláltak, mintha egy erdőben rendezett zenei fesztiválon egy óriási vihar miatt katasztrófahelyzet jött volna létre. A gyakorlat résztvevőinek fel kellett kutatniuk a bajbajutottakat, kiszabadítani őket, ellátni a sérülteket, szakszerűen segítséget hívni és pontos tájékoztatás adni a beteg állapotáról és a helyszínről. Így a krízishelyzetben volt többek között mentőkutyás, vagy alpin- és búvártechnikával történő személykeresés, újraélesztés, infúzióbekötés, általános elsősegélynyújtás, és pszichoszociális segélynyújtás is, de az árvízi védekezési sorversenyben is helyt kellett állniuk a résztvevőknek. Akadt, akinek az erdőben kialakított mobil kórházban, másnak a konyhán kellett helyt állnia.

Kuti Valéria, a Magyar Vöröskereszt dunaföldvári csoportjának vezetője Tolna megye képviseletében négy diákot vitt a gyakorlatra, amelyen minden megye képviseltette magát. A földvári fiatalok első alkalommal vehettek részt ilyen országos programban, hiszen nemrég vizsgáztak le elsősegélynyújtásból és krízisprogramból. Bár kezdőként hátrányban voltak a gyakorlott, esetenként főállású vöröskeresztesek között, nagyon érdekesnek és hasznosnak találták a három napot. Lelkiismeretesen végezték a rájuk háruló feladatokat, s dicséretet kaptak. A krízishelyzet teendőinek gyakorlása mellett a program egyik célja, hogy felhívja a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára. Egy-egy katasztrófa idején ugyanis elengedhetetlen, hogy a felkészültek legyenek és merjenek segíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!