Dunaföldvár

2014.04.23. 14:40

Pénteken kettős kiállításmegnyitót rendeznek Dunaföldváron

Április 25-én pénteken két kiállítás megnyitójával elrajtol a Dunaföldvári Vár 2014-es nyári szezonja. Az egyik tárlat Smuk Imre festményeiből nyílik.

Gallai Péter

A vármúzeum ugyan már látogatható április 15-e óta, de a szezonnyitó rendezvény most pénteken, április 25-én, lesz a Dunaföldvári Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében. Ekkor mutatják be két új kiállításukat és ismertetik a nyári programokat, amelyek a Dunaföldvári Várban (ez a hivatalos név, ezért nagybetűs) lesznek.

A két időszakos tárlat közül az első pénteken 18 órakor a várudvaron található ispánházban nyílik Smuk Imre festményeiből. A tárlatot Pataki Dezső ajánlja majd a vendégeknek, hegedűn közreműködik Patakiné Cseharovszky Renáta, Hengl Patrícia és Mendi Milán. Az alkotó neve a földvári színházbajáróknak is ismerős, hiszen a dunaújvárosi Bartók színház dunaföldvári színészekkel kiegészülve nagyon sok remek előadást mutatott már be akár a művelődési házban, akár a Földvári Nyári Esték keretében. Smuk Imre ennek a társulatnak volt a vezetője és a rendezője. nem mellesleg pedig remek festő, amiről az október 31-ig látogatható kiállítás nézői is meggyőződhetnek.

Pénteken 18.30 órakor pedig a Fafaragó Galériában nyílik a másik, szintén október 31-ig megtekinthető időszaki kiállítás, ahol megismerkedhetünk a dunaföldvári kézművesek alkotásaival. Lesznek köztük teljesen ismeretlen művészek és olyanok is, akinek a családja évtizedek óta a városban él, s szebbnél szebb munkák kerültek már ki kezeik közül. Ezt a tárlatot Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza népi iparművészeti osztályának vezetője nyitja meg, közreműködik: Szabó Zoltán (duda) és a Harmónia Zeneiskola növendékei.

Ezen felül lesz idén is Múzeumok Éjszakája és a Földvári Nyári Esték színházi sorozat 2014-es szezonjában is a csodás látványhoz méltó műsort állítottak össze. Állandó kiállításként a vártoronyban és a Fafaragó Galériában bemutatják Dunaföldvár mezővárosi életét, Vak Bottyán hadait és Sárdy János művészetét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!