Dunaföldvár

2017.06.08. 16:45

Korai szűrés a bölcsődében

Dunaföldvár - Tolna megyében referencia-intézmény lett a Dunaföldvári Óvoda és Bölcsőde. A Jutalom Vagyok projekt pályázatára jelentkezve Bálint Erika bölcsődevezető szervezésében a múlt héten díjmentes korai csoportos szenzomotoros szűrést végeztek a bölcsődében. S ehhez kapcsolódóan az érdeklődő bölcsődevezetőknek és gyógypedagógusoknak előadást is tartottak.

L. Mészáros Irma

A projekt célja, hogy korán felismerhető legyen a gyermekek fejlettségének szintje, hogy időben legyen lehetőség a korrekcióra. Így remélhetően elkerülhetők vagy csökkenthetők az iskolai problémák, kudarcok.

Mint a bölcsődevezető elmondta, fontosnak tartják a korai felmérést, hiszen ez alapján indulhat meg az egyéni fejlesztés is. A szűrést a gyerekek napirendjébe illesztve, a jól ismert, biztonságos környezetben, saját gondozónő által végzett speciális tornafoglalkozáson végezték. A korcsoportok szerint összeállított játékos gyakorlatsorral vizsgálták a kisgyermekek nagy- és finommozgását, vagy a többi között a szem-kéz koordinációját, a gyermek beszédfejlettségét, beszédértését. A szülők hozzájárulásával előre elhelyezett kamerákkal rögzítették a foglalkozás közben a gyermekek mozgását, beszéd-megnyilvánulásait. A szakemberek ezután egyénre szabott szakmai jegyzőkönyvet és fejlesztési tervet adnak a szülőknek. A mozgásfejlődés rendkívül fontos, hiszen minden későbbi, egyebek között a beszédfejlődés és az olvasás-írás és tanulási készség is ezeken az alapokon nyugszik. Ha időben felismerik a hátrányokat, a megkésettséget, akkor az elemi mozgásminták gyakorlásával a funkciókat még lehet pótolni.

A foglalkozás szempontjait és a mozgássort nagy tekintélyű, országosan elismert szakemberek - többek között Lakatos Katalin, Dévény Anna - bevonásával készítették el. A felvételeket gyógypedagógus szakemberek értékelik, leírják az adott életkorú gyermek mozgásállapotát, s jelzik, ha további vizsgálatra és fejlesztésre van szükség.

A hét év alatti gyermek személyiségének, ön- és világszemléletének alakulásában a mozgás, a játék és a mese meghatározó szerepet játszik. Bármelyikből kevesebb jut neki, sérül. A kisgyermekek fejlődése nem egyenlő ritmusú, de minden gyermeknek hasonló utat kell bejárnia ahhoz, hogy iskolába kerülvén a világ megismerése a tanulás folyamatával is gazdagodjon, s hogy ne kudarc, hanem élmény legyen. Mert ez motiválja a későbbiekben is, s akkor válik kiegyensúlyozott, gondolkodó és kreatív, tevékeny felnőtté, vagyis boldog emberré. Minden szülőnek ez a vágya: boldoggá tenni gyermekét. S akkor - amint a Biblia is írja - a gyermek, az anyaméh gyermeke jutalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!