Dunaföldvár

2015.10.14. 15:14

Lelki közösségépítés is - A rendezéssel a földvári máltások aktivitását ismerték el

Dunaföldvár - Szombaton a városban tartotta Egészségnap elnevezésű egész napos programját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régiója. Több mint kétszázhúszan jöttek el Baranya, Somogy és Tolna megye tizennyolc csoportjából Barcstól Siófokig.

L. Mészáros Irma

A nap programja a Szent Ilona római katolikus plébániatemplomban kezdődött. A szentmisét a dunaföldvári plébános, Petkó Tamás atya celebrálta. Prédikációjában többek között Jálics Ferenc jezsuita atyára hivatkozva a testi lelki egészség prioritási sorrendjét emelte ki: az alvás-pihenést, a mozgást, az imádságot, az emberi kapcsolatokat és a munkát. A szertartás szép percei voltak, amikor sor került a hatvankét új önkéntes elköteleződését megerősítő ünnepélyes ígérettételére.

A Művelődési Központban a megnyitó ünnepség következett, amelynek keretében első ízben adták át az idén alapított Szentgyörgyváry Károly díjat. A Dél-Dunántúli Régió korábbi vezetőjének emléke előtt is tisztelgő díj Purecz Krisztina üvegműves szép alkotása. Azokat a munkatársakat és önkénteseket ismerik el, akik az ő példáját követve szolgálnak önzetlenül és feltétel nélkül. Mert amint Szentgyörgyváry Károly, a két éve elhunyt, igazi keresztény lelkületű és gyakorlatias vezető mondta, mindenkiben ott rejlik egy szikrányi rész a Teremtőből, s neki szolgálni a legszebb feladat.

A díjat ifj. Csonka Pál, a szeretetszolgálat régiós elnöke, valamint Jónás Gergő ügyvezető adta át. Az öt kitüntetett között volt Jákli Viktor, a dunaföldvári csoport vezetője, aki meghatódva fogadta az elismerést, hiszen csoportja tevékenységét a kezdetektől segítő Szentgyörgyváry Károly személyes jóbarátja is lett.

Neki és a közelmúltban elhunyt Váradi János, akkori plébánosnak köszönhető, hogy a földvári önkéntesek rendkívül aktívan megtalálták szerepüket, helyüket a segítő szolgálatban.

Jákli Viktornak, a csoport vezetőjének munkáját egy kitüntetéssel is elismerték

Az ünnepséget előadások sora követte. Dr. Eőry Ajándok orvos-természetgyógyász az egészségre nevelő meridián torna szerepéről beszélt. A vetítéssel is kísért előadást a dunaföldvári meridián klub bemutatója tette szemléletessé. A résztvevők közül többen lelkesen kapcsolódtak a tornába. Majd dr. Papp Lajos szívsebész beszélt a test, lélek és szellem egységének fontosságáról, valamint a gyaloglás és a zarándoklat szerepéről. Szondi Miklós pedig Magyarságtudat és lelki egészség címmel tartott érdekes előadást. Ezt követően a szeretetszolgálat egyházaskozári csángó csoportja szép népművészeti műsorral lépett a közönség elé.

A szünetekben egészségállapot-felmérésre volt lehetőség a földvári családsegítő szolgálat munkatársainak közreműködésével, illetve finom falatokat fogyaszthattak a résztvevők.

A rendezvényen jelen lévő Vecsey Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos alelnöke kifejezte, hogy ez a program közösségépítő lelki megerősödés is. Egy olyan szolgálatban, ahol küldetést teljesítenek, a felszaporodott karitatív feladatok megoldásához rendkívül fontos a lelki-testi feltöltődés. Azok az emberek tudnak jól együttműködni, jól segíteni, akik ilyen alkalmakkor is találkoznak, beszélgetnek. Erős csapat így és itt születik mondja.

Ifj. Csonka Pál szerint azért választották a második alkalommal megrendezett régiós egészségnap helyszínéül Dunaföldvárt, mert az itteni nagy létszámú csoport rendkívül aktív, s ahogy dr. Eöry Ajándok kiegészítette, a meridián torna egyik zászlóshajója is a Duna-parti város.

A helyi máltai csoport tagjai kiegészülve közösségi szolgálatot végző gimnazistákkal jó szervezőknek és kiváló vendéglátóknak bizonyultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!