Dunaföldvár

2016.11.09. 16:50

Lelküket gazdagíthatják - A gyermek személyiségét is alakítják a dalok, énekes játékok

Dunaföldvár - A zenei nevelés állt a dunaföldvári őszi pedagógiai napok programjainak középpontjában.

L. Mészáros Irma

A Dunaföldvár - Bölcske - Madocsa Mikrotérségi Óvoda és Bölcsőde igazgatója, Horváthné Támer Ilona és munkatársai szervezésében október végén immár harmadik alkalommal tartották meg az egyre népszerűbb szakmai napokat.

Az első nap előadójának Laczkóné Pálfi Alojzia, főiskolai docenst hívták meg, a kecskeméti Pallas Athéné Egyetem Pedagógusképző Karának tanárát. Témája a zenei nevelés helye a mai óvodapedagógia rendszerében, az új hatások érvényesülése, a népi játékok szerepe az óvodában. De a jó hangulatú kétórás foglalkozáson nemcsak a pedagógusok elméleti és módszertani ismereteit frissítette az előadó, hanem igazi gyakorlati foglalkozással is felért ez a délután. Sok új dalt, játékot, módszert tanultak. Hiszen együtt énekeltek, körjátékokat játszottak és táncoltak. 2013 óta az óvodai nevelésbe az ének- zenén, az énekes játékokon kívül beletartozik a tánc is.

Laczkóné Pálfi Alojzia (b) főiskolai docens gyakorlati foglalkozást is tartott a résztvevőknek
Fotó: L. Mészáros Irma

A szakember nagyon fontosnak tartja minden téren a játékos foglalkozásokat, amelyeken a pedagógusok igazi értékekkel megkínálva a kicsiket a lelküket gazdagíthatják egy olyan világban, ahol kívülről sok értéktelent is kapnak. Életkoruknak megfelelően fokozatosan fejlődhet éneklési készségük, ritmus- és formaérzékük, fantáziaviláguk. De mindezeken kívül a gyermek egész személyiségét is alakítják a dalok, énekes játékok és mozgásos népi játékok segítségével. Laczkóné Pálfi Alojzia kiemelte a pedagógus által bemutatott élő előadás, a személyes varázs hatását is.

A foglalkozás közben az óvónők gyermeki módon játszottak, jól érezték magukat. Többségük gyakorlott pedagógus, 20-30 éve van a pályán, de jólesik a frissítés, a megerősítés, a lelkesítés, kinek-kinek melyik. - Otthon-érzésem volt közben - mondta a végén Úr-Hosszú Edina, aki a kecskeméti főiskolán szerezte a diplomáját.

A hét többi napján a mikrotérségi óvoda egy-egy pedagógusa tartott bemutató foglalkozást.

Rexeiser Rudolfné és Tarafásné Deák Csilla óvodapedagógusok a kiscsoportban őszi mondókákkal és dalokkal gazdagították a gyerekeket. György Márta a ritmus világába repítette el óvodásait és kollégáit, Molnárné Miklán Jolán néptáncpedagógus vezetésével Ugró táncot jókedvemből címmel néptáncfoglalkozáson vehettek részt.

Minden foglalkozáson megerősítették, hogy a gyermek kincs, s a művészetek hozzájárulnak, hogy a lelke nemesedjen.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!