Dunaföldvár

2016.11.17. 20:05

Madarak a ködben- Farkas Erik nyert az atomerőmű fotópályázatán

Dunaföldvár - Farkas Erik, a Dunaföldváron élő fiatalember fotója első helyezett lett az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által hirdetett pályázaton. A ködben félig elvesző Duna-hidat és a fehérségből felszárnyaló madarakat ábrázoló képet hónapokkal ezelőtt a Dunaújvárosi Hírlap olvasói is láthatták A nap fotója rovatban.

L. Mészáros Irma

A paksi eredményhirdetésen a bírálóbizottság elnöke, Vincze Bálint grafikus-természetfotós elárulta, hogy azonnal úgy látta, ennek a fotónak kell nyernie.


Büszke nyertesek. A kép jobb szélén álló Farkas Erik fotója lett az első helyezett, mellette áll a zsűri elnöke Vincze Bálint Fotó: Szepesi Nikolett

A kép születésével kapcsolatban meséli Erik, hogy munkahelyéről, a Hankook éjszakai műszakából hazatérve látta a várost beborító ködöt. Fotóznom kell! - határozta el, s irány a Duna-part! Korábban már többször gyönyörködött a víz felett elhúzó madarakban. Most háromnegyed órát kellett várnia, hogy felrepüljenek. Majd kattintott. Többet is. Tizenkét kép született. Elégedett volt. Otthon némi szerkesztési utómunkálatok után feltette a város közösségi oldalára. Onnan lapunkba, majd a pályázatra vezetett a fotó karrierje. Ma a világháló segítségével több ezer ember ismeri a Madarak a ködben című fotót.

A huszonöt éves fiatalember eredeti szakmáját tekintve ács, de most betanított munkásként dolgozik. Három évvel ezelőtt érezte úgy, hogy fotóznia kell. A pozitív visszajelzések megerősítették, hogy érdemes ezzel foglalkoznia. A lány, aki élete meghatározó része volt, nagyon támogatta új szenvedélyét, sokat köszönhet neki.

Autodidaktaként folyamatosan bővítette fényképészeti ismereteit, igyekezett egyre jobb gépet is beszerezni, de alapvetően a saját látásmódjára hagyatkozott. Szeret egyedül elvonulni, érdekli a természet, de más témában is alkot. A természetfotókon kívül a streetfotó és a szociofotó érdekli. Függőségek - kábítószerek - depresszió címmel összeállított már egy kiállításra való anyagot. Érzékeny ember, a pszichológia és a versek is vonzzák. Időnként maga is ír. Szerényen mondja, hogy az volt a vágya, hogy legalább egy képét sokan ismerjék. Ez megvalósult.

Bár szívesen elvonul, aktív tagja az utóbbi időben egyre híresebb AztaKeservit csoportnak, amely új életet lehelt a szürke falakra: megszínesítette a dunaújvárosi Aranyvölgyi út palánkját, a most készülő dunaújvárosi szabadtéri edzőpálya kerítését, a földvári befalazott kaput és a Kecskeugratót.

A nyár egyik meghatározó élményét Farkas Erik számára a csoport tagjaival együtt teljesített Pet Kupa nyújtotta. Jó volt kiszakadni a komfortzónánkból, kiszabadulni a Tiszára, de alkalmanként embertpróbáló kihívás is volt - mondja. A fiatalembernek ezzel kapcsolatban már nagy álmai is vannak. Szeretné, ha tevékenységük nyomán az AztaKeservit Értékőr Egyesületet nemcsak itthon, de a világban is ismernék - fogalmazza meg.

Mostanában a fotózás háttérbe szorult. Talán majd folytatódik - mondja.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!